Ny vecka – ny druva. Veckans druva är the queen of grapes, chardonnay! Den populäraste gröna druvan i världen och visst får man något lite religiöst i rösten när man presenterar druvan som gett oss både Chablisviner, klassiska smöriga vita från Bourgogne & livets viktigaste dryck – Champagne!
Chardonnay brukar kallas druvornas kameleont då den inte har någon riktig egen karaktär utan påverkas mycket av växtplats, fatlagring & vinmakare som sätter sin prägel på vinerna. Lätta och fylliga, stilla & pärlande bubbliga, strama till fruktiga – något för alla med andra ord!
Chardonnay är både älskad & hatad och kallas ibland vinvärldens Coca-Cola och smakar bäst kyld till 8-10 grader.
De flesta Chardonnayviner ska drickas unga, det är bara toppviner som tål lagring.
Vad man ska äta till chardonnay beror helt på vilken flaska du väljer, det ända man kan säga är att en Chardonnay alltid är torr.
Man kan även säga att neutrala chardonnayviner har en mer fruktig ton & syra och man hittar ofta toner av äpple och citrus och man kombinerar dessa viner bäst med lättare mat som grillad kyckling och fisk & skaldjur.
Har din chardonnay däremot mer ekade toner av det mer smöriga & rökiga hållet passar rökt fisk, vitlök & kryddstark asiatisk mat väldigt bra.
/Johanna-Magdalena
Dryckestips
Chablis Thierry Mothe
Frankrike, Bourgogne, Chablis, 12.00%
Chardonnay.
Nyanserad, fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, mineral, gräs och citrus.
Art nr 5564
Pris 109:-