cabI veckan har jag provat flera viner och en av dessa är Louis M Martini, Napa Valley Cabernet 2010 (6723) från Usa, Kalifornien för 199:-. Viner från Napa Valley har gott rykte och jag har ganska stora förväntningar på detta vin. Producenten är för mig ny men Cabernet Sauvignon druvan är mig kär och med det varma klimatet i Napa Valley borde denna tuffa druva vara hyfsat tämjd och tyglad då caben lätt kan bli en övermäktig bekantskap med tuffa tanniner som lätt ger en käftsmäll till den som inte gillar allt för sträva viner. Caben behöver därför mängder av sol och värme eller lagring för att mjukna och uppföra sig rumsrent. Själv är jag överförtjust i tuffa tanniner och dricker gärna kärva droppar med glädje utan matkompisar som lätt rundar av det kärvaste med lite sälta, kraft och en fetare konsistens i maten. Men det sämsta med riktigt tuffa käft-smäll-tanniner är dock att det är svårt att känna alla de andra sidorna som faktiskt går att locka fram ur denna underbara druva.

napa_ca_mapNapa Valley ligger mellan Sacramento och Santa Rosa och Napa County har en areal på 2041 km². Druvor som odlas här är bland annat Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Zinfandel med flera och området är flitigt besökt.

cabernetNär jag öppnar min flaska blir jag överöst av en generös fruktig doft med tydlig tobak och chokladton. Doften är riktigt inbjudande och varm och med Cabernet skrivet på etiketten förväntar jag mig tanniner när jag smakar men vinet överraskar munnen med massor av solmogen frukt och en mjukhet som många unga cabar saknar. Jag som gillar tanniner i rimlig mängd kan tycka att det fattas något men i gengäld ger vinet mängder av andra smaker i syltig stil, stor fyllighet och en behaglig eftersmak. Här behöver du alltså inte kombinera vinet med mat för att dricka det utan det fungerar utmärkt att dricka som det är i djupa klunkar och du får alltså fylligheten, doften och smaken helt utan motstånd. Det här är ett riktigt fruktigt vin och passar alla som gillar mycket smak och doft.

Värt att prova med andra ord!

/Johanna-Magdalena