oldgasstationVäldigt många förknippar denna druva med tyska viner och visst är det så. Mest känd av de gröna druvorna i tyskland men den odlas även i franska Alsace. Denna druva är utmärkt för speciellt söta viner då den mognar sent men kan även vara torr & medelfyllig. Bland vinfolk talar man om att Riesling har en alldeles egen doft – petroleum, vilket i praktiken innebär diesel och avgaser. Kanske inte något som låter jättelockande men som vanlig husvinsdrickare i praktiken bara innebär en förnimmelse i periferin och de huvudsakliga karaktärsdragen du kan hitta är bland annat svartvinbärsblad, citrusfrukter och honung. 24366Rieslingviner hamnar ofta under kategorin friska & fruktiga eller druviga & blommiga. Själv älskar jag de riktigt friska

Rieslingvinerna som nästan pärlar som mousserande vin i munnen men som novis bland denna värld av dofter och smaker hittar man ju mer man vågar prova fler nyanser och toner man från början kanske inte trodde man gillade. Att förlora sig i vin är som att dyka ner i en helt ny värld av upplevelser och det mest fantastiska jag själv tycker är att doft och smaksinnet skärps och den värld vi lever i vidgas ytterligare. En ny dimension.

Nu är våren här på riktigt och det är en perfekt tid att testa dessa viner till exempel nyskördad sparris med hollandaisesås. Det här är nämligen väldigt matvänliga viner som passar bra till både fisk, ljust kött och kyckling.

I helgen åt vi en magisk förrätt på färsk vit sparris, hollis smaksatt med brynt smör och knaperstekt bacon! På en uteplats bland husen i Hammarby sjöstad dog vi och återuppstod på samma gång. Att sippa på en iskall Riesling, lukta på grilloset från grannarna och äta sparris är det som kallas liv kära vänner!


Till våran magiskt goda sparris behöver du följande:

Vita sparris (2 per person)

Knaperstekt bacon efter behag

Vitvinsvinäger

Lagerblad

Schalottenlök

150g smör

3 äggulor

saften av citron

salt/peppar

brynt smör

(Till vinägerreduktionen: 2 dl vitvinsvinäger. 1 lagerblad, ½ schalottenlök, lite svartpeppar och ev. kryddpeppar. Till såsen: 150 gram smör, 3 äggulor, 1 ½ vinägerreduktion, en skvätt av saften av en citron, salt och peppar samt brynt smör)

1. Häll vinäger i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och reducera till 2 matskedar.

2. Gör såsen. Smält smöret. Lägg äggulorna i en glasskål hängande i en kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte nudda skålen. Vispa gulorna tills de är fluffiga. Tillsätt en matsked kallt vatten och fortsätt vispa. Stäng av värmen och börja vispa i smöret, droppvis i början, under konstant vispning.

3. När allt smör är invispat, vispa i vinägerreduktion och citronsaft. Smaksätt med brynt smör.

Förbered dina bacon, knaperstek den och låt stå åt sidan. Koka upp lättsaltat vatten med en klick smör, skala dina sparrisar nertill med potatisskalare och låt sjuda i 5-10 min. Lägg upp två sparrisar var på dina tallrikar, skeda rikligt av din goda hollis och strössla baconkrisp över – servera!


Dryckestips

Varför inte prova en Stoneleigh Riesling från Nya Zeeland till! Nr 6498 och 99 kronor på bolaget. Denna rackare är torr och frisk med smak av lime, honungsmelon & päron!

Mumma!! Smaklig spis!

/Johanna-Magdalena