pnTidigare druvor vi har gått igenom är den tuffaste kungen av druvor – cabernet sauvignon & den fagra drottningen Chardonnay. Cabben som slår till underifrån utan att fråga & den anpassningsbara & formbara chardonnay.

Jag ser druvor som personligheter och Pinot noir är inget av de ovanstående två, varken bufflig & kärv som en norrlänning eller en fisförnäm kappvändare utan egen karaktär. Pinot är en oslipad diamant som kräver ett öga som ser potentialen och som har envisheten att inte ge upp när man väl kommit en skatt på spåren.

Här talar vi om den mest svårodlade druvan du kan tänka och som kräver all din omsorg och kärlek men när vinerna blir bra är druvan fantastisk och är en av världens främsta druvor som bland annat gett Bourgogne sitt goda rykte.

Till skillnad från cabernet sauvignonvinerna är pinotviner ljusare i färgen och inte så sträva och passar därför bra till ljusare kött som till exempel griskött, fågel eller lamm. Den enda nackdelen med denna druva är att eftersom den är så svår och ger så lite skörd så är det svårt att hitta en bra pinot noirvin under hundra lappen. Men så är det ju med oss människor, det vi inte kan få det vill vi ha! Och betalar du så får du.

Dom bästa pinotvinerna hittar du såklart i Frankrike, Bourgogne och vinerna här är lätta och medelfylliga, en klassisk kombo är till exempel röd bourgogne och fågel. Men pinot kan faktiskt vara fantastisk även utanför Bourgognes gränser.

299055I veckan fyllde jag till exempel år och jag passade då på att prova en fantastisk Pinot men från usa – Irony från Russian River valley med hela 96% pinot noir. Faktiskt ett av de godaste viner jag druckit på länge och fast du druckit ur ditt glas kan du fortfarande känna tydliga dofter av choklad, kaffe & jordgubbar i detta vin. Mycket mumsigt!

Har du aldrig provat en pinot är det hög tid! Låt dig charmas & förföras av denna underbara druva, du kommer inte ångra dig!

En måltid utan vin är som en dag utan solsken” – Louis Vaudable.

Dryckestips

IRONY – Pinot noir
Ursprung: USA, Kalifornien, Russian River Valley
Årgång: 2011
Producent: Life´s strange Twist wine Co
Artnr: 6694
Pris: 139:-