CabernetSauvignonNu har jag ägnat ganska många inlägg till nostalgiska minnen & det börjar faktiskt bli dags för lite fakta. Lite hard core fast på mitt sätt.

Varje vecka kommer jag därför skriva lite kort om någon ny druva så håll i hatten för nu kör vi!

Vi börjat med kungen av druvor -Cabernet sauvignon som är en av de mest odlade och spridda druvorna och också min första favoritdruva såklart!

Cabernet sauvignon är vinet för dig som gillar att sova på marken, spela rugby, klättra i berg & äta brysselkål och göra andra saker där plåga ingår i njutningen!

Cabernet sauvignon en har ett tjockt skal vilket ger tanninrika (sträva) viner som passar utmärkt att lagra.

Red_wine_glassMamma & pappa till denna druva är Sauvignone blanc och Cabernet franc. Viner på Cabernet sauvignon lagras ofta på ekfat vilket beror på att viner av denna druva som unga är näst intill odrickbara. Vinerna är kraftiga & fylliga och djupt blåröd i färgen som unga & tegel till rödbruna som äldre. Här kan du med andra ord bara genom att titta på vinets färg få en ledtråd om vinets ålder.

I druvans aromer hittar man ofta svarta vinbär, blyerts & jordkällare och med tiden även stall, löv och läder.

Smakerna är svartvinbär, viol, lakrits & mynta och mer mogna viner kan även få smaker som tobak, läder, choklad & jordkällare.

Cabernet sauvignon är en riktigt tuff rackare & passar därför väldigt bra till vilt eller nötkött eller kör hard core som jag, dvs som sällskapsvin!

Visste du att kombinationen mat & dryck styrs mycket av adaption, dvs ett tillfälligt ”smakminne” under 15-20min.? Tycker du tex att ditt vin är för strävt prova att ta lite salt i munnen & ta en klunk vin – voil’a! Saltet gör ditt vin mycket mjukare, något att tänka på i ditt val av mat till vinet. Så fort det blir strävt – tänk konsistens i maten, dvs gräddigt, puré, risotto mm.

Vad är definitionen av ett gott vin? Det ska börja & sluta med ett leende.

William Sokolin

 

Skål! /Johanna-Magdalena