_MG_1324

finger_pek2

Klicka här för att höra min favoritvisa av Povel!

Jag älskar sill & jag älskar öl och nubben har jag lärt mig ta både en och två gånger! Och nu är det inte långt kvar till midsommar vänner och därför tipsar jag här om fem olika snapsar, fyra sorters öl & tre enkla recept på sill – så håll till godo!

Många förbereder gärna flera dagar med att lägga in sillar, blanda nubbe och knåpar ihop sånghäften och åka timmar till lantställen & skärgårdar. Andra är mer laid back och köper abba-sillen på ICA och hur vi än förhåller oss till högtiden så älskar svensken sin sill och till sillen dricker vi gärna mängder av öl & nubbe! Förra året gjorde jag ett egenkryddat brännvin som blev succé och att svänga ihop en egen sill är inte svårare än att göra köttbullsmet. Så håll i hatten för nu kör vi!

29638 164990 339679 gb_sleepy_bulldog_summer_pale_detalj

Öl – så fruktansvärt gott & enkelt!
Är man sugen på en iskall öl duger inget annat.

Den som backar på vin tar ofta gärna en öl. Ölen har en avslappnad aoura, folklig och älskad och här är det helt ok att dricka rakt ur flaskan. På vinsidan har vi inte kommit riktigt dit än, det är fortfarande ajabaja att halsa en amarone. Som tur är funkar öl ypperligt till sill! Min kära vän på Nils Oscars Bryggeri tipsar om deras storsäljare Nils Oscar God Lager (1305) till midsommarens sill & potatis! Ett pris på 18.90:- på systembolaget och med en medelstor beska och toner av bränt socker och honung! Perfekt om du frågar mig!

Till grillen på kvällen rekommenderar han istället Nils Oscar India Ale (1464) 5,3% för samma pris – fruktig och humlearomatisk med medelstor beska och inslag av apelsinskal & ananas. Mums!

Min egna favorit vill jag också tipsa om igen – Oud Beersel, Geuse (1694) ett syrligt spontanjäst öl från Belgien i vackra flaskor. Detta öl är oerhört karaktärsfullt med mycket frisk smak och här hittar du ingefära, äpplen, citron och halm! 39.90:-/flaskan och värt varenda krona!

Till sist tipsar jag även om Sleepy Bulldog Sommer Pale Ale som jag testade härom veckan och som levereras av Spendrups från Gotlands bryggerier – en kul öl att prova med stor humledoft och tydliga toner av persika och citron, god och fräsch men lite flamsig och kanske inget man dricker en hel kväll.

638520921290720

Sen häller vi upp snaps!

Akvavit – nordens nationaldryck. Jag kan nog inte minnas min första snaps men jag är helt säker att den tog där den skulle! Det är en lång tradition att krydda sin sprit och Sveriges flora är ypperlig för just detta. Man får dock inte glömma bort att även okryddat brännvin passar och funkar finfint med det feta i fisken!

Skåne Akvavit tillexempel (84) 235:- är den populäraste snapsen och lanserades 1931 och passar till det mesta – kummin, anis & fänkål finner du här!

OP Andersson Aquavit (42) 259:- är även den en klassiker och har även den kryddats med kummin, anis, fänkål och har inslag av fat.

flaskor2

Bäska Droppar är en annan rackare (214) 198:- och lanserades i början av 1900-talet och är för många antingen favorit eller rävgift! Komplex med mild blommig doft av pomerans, malört och kanel. Fyllig, torr och mycket bitter!

Sist ut är en yngling – Hallands Fläder (7) 237:- som kom så sent som på 80-talet. Frisk flädersmak med toner av kanel och enbär som passar till lax, grönsaker och sparris.

Botten upp!

Vill man inte snapsa kan man vara kreativ och göra somriga bål eller varför inte goda drinkar på Hallands Fläder, jordgubbar, melon & fruktsoda! 

Min egen snaps gör jag i ett nafs och jag väljer alltid vackra gammeldags flaskor och fyller med färska buketter av krondill, citronzest, kummin, fänkål och anis samt några sockerbitar. Sen fyller jag på med okryddat brännvin och skakar så sockret löser sig. Klart på en dag eller två. Att ställa fram sin egen snaps på bordet med små handskrivna etiketter tycker jag är oerhört charmigt!

 


 

Allt prat om öl och snaps gör mig hungrig så nu lagar vi sill!

 

Citrus-Sill!

450g inlagd sill i bitar

2 dl creme fresh

saft av 1 liten lime

2 msk pressad citron

limezest & cironzest

2 msk kapris

½ halv röd finhackad paprika

Blanda väl och fyll dina glasburkar och dekorera gärna med limebåtar och paprika!

Pepparots-Sill!

450g inlagd sill i bitar

2 dl creme fresh

4 msk riven pepparot (jag gillar sting så smaka av så du får rätt styrka)

½ dl hackad dill

1dl hackad lök av purjo och rödlök

Blanda väl och fyll upp dina glasburkar och här skulle jag dekorera med jättekapris & rödlöksbåtar.

Thai-Sill!

(Thailand är svenskarnas nya Mallorca så varför inte testa att göra Thai-sill i år? Asien möter sverige! Het med sting!)

Gör först en 1 2 3 lag, dvs 3 delar vatten

2 delar socker

1 del ättika 12%

koka upp och låt svalna.

450g inlagd sill i bitar 1 kruka koriander (hackad.)

1 hackad röd chili

3 vitlöksklyftor

2 msk färsk skalad ingefära i bitar

1 liten näve hackad citrongräs

Blanda sill, koriander, chili, vitlök, ingefära & citrongräs och fyll dina burkar, slå den kalla lagen över. Lätt som en plätt!

 

Skål & Glad midsommar på er!

Johanna-Magdalena