241539Vill du verka kunna något om vin väljer du just nu ett bourgognevin. Bourgogne har blivit trendigt och man har även tagit fram speciella bourgognekurser för den som vill fördjupa sig i detta trendvin.

Är du en sådan som skiter i trender väljer du ett bourgognevin ändå – för bourgogne är gott! Bourgogneviner ska man dricka i stora kupor och bjuder på en bred repertoar från smöriga vita viner till röda & nyanserade, de är lätta och högkvalitativa. Vanligaste druvan är Pinot Noir för de röda och Chardonnay för de vita.

En vit smörig bourgogne (2010 Bourgogne Blanc, Lucien Lemonine, Bourgogne, Frankrike) serverar Restaurangakademien till en av sina förrätter – smörbakade hummer med crème på rostad kål, skaldjursvinigrette & friterade pilgrimsmusslor. Galet gott!

En annan bourgogne som jag själv gillar är Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy från 2011, den är röd men funkar även den till stekt fisk. Här gäller inte de gamla reglerna att rött ska drickas till kött & vitt till fisk. Lätt, kryddig med inslag av fat, lingon och hallon kan du hitta här. 129 kr på Systembolaget och den är väl värd att prova.

/Johanna-Magdalena


Dryckestips

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Côtes de Nuits

Årgång: 2011

Alkoholhalt: 12,5%

Producent: Domaine Guyon

Nr: 5460 Pris: 129kr