alla_662

Tisdag, en dag i slutet av oktober och söder är så där härligt som bara söder kan vara, fullt av kaféer, barer, uteställen och en salig blandning människor av trendiga hipsters, turister, söderbönor och vi vanliga dödliga.

AvenayPå Götgatan 58 ligger vinimportören Gullbergs by Stockwine och dit skulle jag i dag på min lediga dag för att träffa Corinne Couhou-Meillot från G.H Martel & Co Champagne som grundades 1869 av några odlare från Avenay Val dÓr några mil från Epernay. Det roliga är att många mindre champagnehus banar nu egen väg in bland de stora aktörerna på marknaden och fler och fler upptäcker storheten bland de mindre champagnerna. Stora och starka champagnehus i all ära men är man mindre och vågar gå sin egen väg kan det vara den stora vinstlotten längre fram.

587668Gullbergs lokaler är ljusa och fräscha och Corinne håller en exklusive provning bara för mig, vilket är en ära. På sin underbara accent med fransk brytning provar vi igenom fyra champagner och Corinne berättar om lagring, lägen, jordmånar, terroir, slott och byar – all det där som gör att en dryck inte bara är en dryck utan något mycket mer. Att få en historia till det du har i glaset utökar din upplevelse och ger en annan dimension till det du känner i doft och smak.

Ah, mineraliteten du känner i vinet är för att gården ligger så oerhört nära Chablis”, bara en sådan liten sak.

Den mest sålda champagnen i Sverige är deras standardchampagne Ernest Rapeneau selection Brut och är ett publikvänligt bubbel som funkar fint till det mesta med balanserade syror och smaker med fin fräschör och toner av både citrus och bröd.

normal_imgp1376En pärla som sticker ut är dock deras Champagne Chateau de Bligny Blanc de Blanc Millésime 2006 – stor och härlig i doft och smak i elegant stil med toner av äppeltartar, honung och vattenmelon får du en härlig champagne som du gärna kombinerar med mat! Den sista champagnen är Clos du Chateau de Bligny Cuvée 6 Cépages gjord på hela 6 olika druvor som tog hjärtat lite längre och förförde stort med sin elegans av vita blommor, den höga syran och inramningen av citrus, gula äpplen och honung åt det mest delikata hållet och jag blev lite kär, en champagne värd att prova både en, två och många gånger!

DSC_3117_2Jag är ingen snabb provare ska jag erkänna så jag stannar kvar medan Corinne måste hasta vidare och vi kramas och kindpussas fast vi knappt känner varandra och Marie von Ahm tar hennes plats och hon provar samma viner igen med mig över lite småprat och utbyte av visitkort. Marie berättar vidare att hon marknadsför Boerl & Kroff som kommer att lanseras i liten skala i Sverige och i vinpress pratar man här om ”världens dyraste champagne” med detaljer i både trä och guld och priser från 300 €. Pratar vi dryck kära vänner finns nästan inga gränser för vad ädla droppar kan kosta.

Efter min provning på Gullbergs stannar jag till för en snabb rykande het kopp kaffe på ett café innan jag åker vidare in mot Stureplan och Brunnsgatan 1. På Pontus lilla mysiga bakficka Pocket hoppar jag upp vid baren eftersom jag är ensam och jag tycker det är oerhört trevligt att prata med personalen samtidigt som jag äter och läser menyer. Att äta ensamlunch kan tyckas konstigt för många men i min värld rätt underbart, ett ögonblick för reflektion samtidigt som det går att fortsätta jobba utan att bli störd.

Eftersom jag druckit champagne sen innan mitt första morgonkaffe på dagen tycker jag det passar utmärkt att fortsätta min dag i bubblets tecken och jag dricker Pontus egna huschampagne Bollinger Special Cuvée till min sallad med dragen gris, bakat ägg och äpple och pepparotsdressing. I salladen finner jag sötma från både rotfrukter och äpple som gifter sig fint med tonerna av gula äpplen & honung i Bollinger och syran i champagnen finner sig fint med dressingen i salladen. Ett bra val med andra ord så jag beställer ett glas till för vem älskar inte champagne vare sig det serveras morgon middag eller kväll?

En underbar dag! Tack Gullbergs & Pontus!

/Johanna-Magdalena