40617
bubblor2b2Vi fick en flaska Moet & Chandon Rosé Imperial som blev liggande i kylen. Både för att det inte fanns tillfälle att dricka flaskan och för att jag inte är speciellt förtjust i just Moet & Chandon. Annars älskar jag champagne och dricker det gärna i rikliga mängder varje dag! Jag dricker ofta bubbel utan mat och jag tror just detta faktum har legat Moet & Chandon i fatet.

En kväll i höstas beslutade vi för att laga skaldjurssoppa hemma i köket. Något vitt passande vin hade vi inte men vi beslutade snabbt att förtära champagnen till maten, har man fått en champagne kan man lika gärna dricka den! Jag älskar doften av mustig skaldjursoppa och vi rostade räkskal, kokade fond och rörde ihop aioli. Så enkelt men ändå så lyxigt.

Soppan blev ljuvlig och tillsammans med den friska champagnen uppstod ett rent och skärt halleluja-moment! Denna champagne som jag så gärna undviker på grund av smaken klev nu in i en helt ny skepnad och harmonin var total! Jag ÄLSKAR att bli överraskad!

Ur skuggan och in i ljuset plockar jag nu ut denna karamell. Torr & frisk och med toner som drar åt grapefrukt och smultron passar den ypperligt till skaldjur! Den måste provas!

Fakta!

Moet & Chandon Rosé Imperial

Ursprung: Frankrike, Champagne

Årgång:

Alkoholhalt: 12%

Druva: Chardonnay, Pinot Meurier & Pinot Noir

Producent: Moet & Chandon

Dryckes.nr: 7598

Pris: 399kr

Skaldjurssoppa.

Gör en fond på räkskal. (Kasta aldrig räkskal! Jag tar reda på var ni bor) Det här är en relativt enkel rätt att laga. Jag har sagt det förut: det här blir alltid en god soppa. Kom ihåg att servera den rykande varm. En vällagad skaldjurssoppa är alltid populär, för att inte säga river ner applåder!

Ingredienser

  • 600 g färska räkor
  • 2 msk olivolja
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 6 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • ev lite cognac
  • salt och nymalen peppar efter smak
  • 1 knippe dill, finskuren, till garnering
  1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
  2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
  3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
  4. Fräs ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
  6. Sila.
  7. Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
  8. Häll i grädde och koka ca 10 min.
  9. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.