På söndagar efter en lång arbetsvecka på sådär 70 + arbetstimmar brukar jag unna mig en nightcap! Ikväll blev det en rödmustig, svulstig och komplex het spanjor från den lilla vinregionen Priorat i nordöstra Spanien.

774953Gran Clos Priorat 2006 är en nyhet på bolaget för 279:- (97109) och växer på 100-åriga vinstockar i ett inte minst sagt extremt klimat i karga och mineralrika jordar under brännande sol. Här har vinmakare Josep Angel Mestre skapat en bit maskulin kärlek på 32 hektar av den finaste vingårdsmarken. Stor intensiv doft av mörka bär, en alkoholhalt på 15,5 % och en munupplevelse som fyller dig av välbehag och smaker som inte är för blyga. Världsklassvin kräver djupa klunkar och Gran Clos har rankas som nr 1 i Priorato i samband med en blindprovning, där toppkritiker, sommelierer och internationella vindomare deltog.

Priorat är ett bergslandskap med vinodlingar på upp till 1000 meters höjd med koncentrerade, mörka och intensiva rödviner där skördeuttaget ofta är väldigt lågt och många av Prioratvinerna har kommit att bli ”kultviner”. Här talar vi alltså om ett av världens mest spännande vindistrikt med viner med en oerhörd personlighet och en mineralitet som är unik för området.

Nyrostat kaffe, mörk riven choklad, saftiga björnbär och toner av romdränkta svullna russin – vad får vi då? En vuxen dessert av stora mått eller en flaska riktigt god Gran Clos Priorat!

Skål & välkomna till en ny vecka!

/Johanna-Magdalena