”-Att göra vin är som att måla en tavla!”

Porto-by-boat-PortugalJag har en vän som är galen i Portugal, hon & hennes man åker regelbundet dit för att handla viner! För många andra är Portugal ett relativt okänt vinland. Litet & smalt hakar det fast ut mot Atlanten till Spanien och många förknippar Portugal mest med Portvin. I Sverige är vi rätt dåliga på att dricka portvin medan engelsmännen med stor förtjusning kombinerar Tawny port med en bit lagrad Stilton!

Porto är den näst största staden i Portugal och har gett namn till Port som varit en viktig dryck sedan 1600-talet och fortfarande idag håller man på traditionerna och häller upp sina skördar i stora kar, sätter på musiken och traskar barbenta runt i karen i timmar efter ett visst mönster för att skalen ska rotera upp till ytan igen.

portAtt vinflaskor ofta försluts med kork vet dessutom många men att Portugal är världens störta korkproducent vet färre. 70-75% av alla buteljkorkar kommer från Portugal och det är ett skickligt hantverk där skörden fortfarande i stor utsträckning görs med knivar och machetes för att inte skada underbarken.

Något annat spännande med Portugal är deras unika druvor! Hela 95% av alla druvor som odlas där är unika och det finns över 500 olika druvsorter som bara hittas i Portugal. Inte konstigt att man får ganska unika viner och kanske en av anledningarna att börja fylla glasen med mer trevliga portogisiska droppar!

På den gröna sidan hittar vi sorter som Alvarinho, Antao vaz, Arinto, Encruzado, Sercial & Siria med flera. På den blå sidan hittar vi sorter som Alfrocheiro, Aragones, Jaen, Tinta Barroca, Tinto Cao & Touringa Nacional och många fler.

777186

Många tror hårt på att Portugal kommer att komma stort framöver bland annat för att det börjar komma fler viner i modern stil och för att en yngre generation vinmakare håller på att ta över. Unika viner från unika druvor från ett fantastiskt litet land som visar att de kan leverera mer än starkvin – ett land att hålla ögonen på med andra ord!

I veckan drack jag Lagarada Reserva 2011 DOC Douro (3036-01) som återfinns i fasta sortimentet på SB från leverantören Tryffelsvinet för 91kr. Detta vin är lagrat 12 månader på fat innan buteljering och innehåller en druvblandning på 50% Touriga Franca, 40% Touriga Nacional & 10% Tinta Roriz.

Här får du mycket av allt, tonerna är fyllda av mörka bär, solmogen frukt & vanilj. Balansen är bra och avslutet långt. Det här är inget svårdrucket vin och för det generösa priset vänder det sig till en bredare publik. Jag drack mitt vin till lagrade hårdostar men det passar lika bra till en mustig svensk köttgryta en kall januaridag!

Rödvin är en dryck för pojkar, portvin en dryck för män och brandy en dryck för hjältar!”

Skål vänner! /JM