Profil-PFxEn mulen torsdagsmorgon ger jag mig av hemifrån för att möta en av Stockholms största krögare för en intervju. Jag är sen och med andan i halsen hastar jag in på hans restaurang. Bland de gula stolarna på hans nya lilla bakficka sitter han, mannen & myten – Pontus Frithiof. Tidningarna kavlar ut rubriker med ord som ”Stjärnkrögare” och ”imperium” när Pontus och hans verksamheter kommer på tal. Men även stjärnkrögare med ett restaurangimperium är ganska vanliga människor. Pontus driver inte bara restauranger och verksamheter utan hämtar och lämnar även hunden Picasso på dagis, skjutsar sina barn till fotbollsträningar och aktiviteter, lagar mat hemma i sitt eget kök, tränar och är precis som du och jag. Den vetskapen är rätt skön. Bakom titlar och tidningsrubriker sitter han alltså där avslappnat i sina vita gympadojor i all sin ödmjukhet och det finns nog ingen jag mött som är så avslappnad & vänlig som han. Ni vet hur det kan vara med vissa människor, deras inre lyser igenom deras yttre och Pontus är en sådan man.

Själv säger Pontus att han är en entreprenör ut i fingertopparna och det finns det nog ingen som inte håller med honom om. Han är formad och lärd av branschen sedan ung och nu är han själv en av de som formar och utvecklar människor och styr branschen.

_MG_1964Vi pratar om massor men framför allt om bristen på bra personal och fast han själv inte har någon utbildning tror han starkt på fler och bättre utbildningar för branschen! Kunskap och kompetens är något som ger stolta medarbetare. Och är man stolt över sitt yrke stannar man i branschen. Pontus har själv ett samarbete med Sigtuna skola och tror även på att ha fler internutbildningar och kanske inrikta servisutbildningarna mer på försäljning än att lära ut hur man dukar fint eller lära sig tranchera och flambera i matsal. Att jobba i servisen är så ofantligt mycket mer än att bara ta beställning och bära tallrikar. Här talar vi om varje restaurangs ovärderliga säljare och restaurangens ansikte utåt. En bra säljinriktad servis som vinner gästernas hjärtan är varje krögares våta dröm! Pontus själv är i sig ett varumärke men all hans personal är representanter för honom och man märker snabbt hur mån han är om varje medarbetare.

När man jobbat så länge som Pontus har man hunnit med en del, man har tävlat i Årets kock, man har öppnat och avvecklat verksamheter, man har bytt menyer tusentals gånger och man har sett sina gäster komma och gå år efter år. Trenderna på krogfronten växlar lika fort som årstiderna och Pontus efterlyser mer mod bland restaurangerna i storstan, mod att inte vara så likriktade, mod att gå mot strömmen när det gäller mat, koncept och utbud. Och visst är det väll så att det är roligare när det finns något för varje smak och plånbok!

_MG_1907 2När jag börjar ställa frågor om krögaryrket i sig, egenskaper, tidsfördelning, stress och så vidare säger Pontus med sitt naturliga lugn att det handlar om att prioritera och att vara närvarande. Man håller inte som varken människa eller krögare om man jobbar dygnet runt, om man struntar i sitt privatliv och familjen. Pontus berättar att han går in i sin jobbroll på väg till jobbet där han fokuserar fullt ut men när han väl är hemma stängs mobiler av, jobbagendan stängs och närvaron och fokus riktas på familj och barn. För visst har han rätt i att den man som offrar allt för karriären inte har något kvar när karriären är över och restaurangen såld. Vem vill sitta ensam på ålderns höst? Att kombinera både karriär och familj på ett sunt sett är både modernt och fint och Pontus Frithiof visar att det går!

Tiden rinner snabbt iväg när man har trevligt och min sista fråga till Pontus är om han inte har någon favoritdryck eller något speciellt dryckesminne men det är lättare sagt än gjort när man har så många och så lite tid, därför väljer jag en dryck. Pontus är en härlig människa och skulle jag bjuda en av Stockholms stjärnkrögare på vin skulle jag packa vinkylaren med Chablis grand Cru les Preuses 2008 och ta med honom ut till skärgården, sitta på solvarma klippor och snacka skit hela natten till solen går upp! 

Vinet öppnar hjärtat.”

-Horats

 

/Johanna-Magdalena