sommchall

Årets största sommeliertävling har gått av stapeln och jag var naturligtvis där!

Operahuset slog upp portarna och champagnen flödade, publiken minglade och de tävlande visade upp ypperliga kunskaper i både mat och dryck!

Även om man inte själv är på scenen är det lite pirrigt att titta när andra tävlar, man känner spänningen och blickarna från det internationella jurybordet! Det är inte vilka som helst som ställer sig på en scen och tävlar i detta yrke – det är nästa generations sommelierstjärnor!

De tävlade var Daniella Lundh, Hans Weinefalk Larsson och John Sterner alla tre från Djuret och The Burgundy som ligger i gamla stan, Stockholm.

moet

Uttagningen till tävlingen hölls redan i november på Nobis Hotel där man genomgick både teoretiska och praktiska prov. Allt från vad klassiska maträtter innehöll till att placera champagneproducenter i rätt by och identifiera drycker blint.

Momenten som de tävlande ställdes mot i finalen var av liknande art, bland annat en blindprovning av ett vitt och ett rött vin som skulle analyseras genom klassisk provningsmetodik, korrekturläsa och rätta en vinlista, klara av störningsmoment under arbete, rekommendera dryck till mat och dekantera vin på ett korrekt sett. Inte helt enkelt & nerver av stål och en fantastisk kunskap och erfarenhet är ett måste.

Som vinnare stod tillslut John Sterner från The Burgundy! Ett stort grattis till en enastående prestation! Inte bara ser John Sterner ut som en ung Jonny Depp utan har även gått tre år på Grythyttans sommelierprogram, har ett intresse för cigarrer och kvalitétssprit och med flera tävlingar i ryggen som Robert Mondavi Sommelier Award och Sommelier-SM 2012 kan nu John även addera Moët & Chandon Challenge 2013 till sin meritlista! Fantastiskt häftigt!

Men vad är då egentligen en sommelier?

För mig är en riktig vass sommelier lite som Jesus, någon som gör det som andra anser omöjligt! Vi kanske inte pratar om att gå på vatten men att bygga oväntade mat och vinkombinationer som får vem som helst att jubla, trollbinda sin församling (gästen) och uppväcka “döda” eller slummrande vin är gott nog. Lägg till en överjordisk kunskap & jag är frälst!

dekanteraSjälva ordet sommelier kommer från den tiden då männen som fraktade mat och vin till officerarna på sina “les sommes” packdjur under 1000-talet och som även testade av så att vinet till konungen inte var förgiftat. Nu för tiden ska en sommelier kunna så vansinningt mycket mer – vin, sprit, öl, kaffe, te, rökverk, historia, geografi, tillverkningsmetoder, servicekunskap, konflikthantering, inköp, ekonomi, mat, världsklimat över decennier, ha en säker hand, en tydlig charm och helst tala flera språk och ha ett doftsinne som överträffar de flesta! – I min värld lite som superhjältar som dag efter dag jobbar långa dagar & kvällar, nöter kunskap när andra tröttnat, ständigt höjer nivån i våra matsalar, envist lever ut drömmen, outröttliga hjältar i värld av dryck!

Själv har Sverige sin egen superjälte – Andreas Larsson som blev världens bästa sommelier den 18 maj 2007 i Le Meilleur Sommelier du Monde! Nuvarande världsmästare i sommellerie är Paolo Basso.

En film som verkligen ger en inblick i förberedelserna och yrket och livet som sommelier är filmen Somm. Här får man följa några av kandidaterna till MS – Master Sommelier som är något av det största man kan bli inom vin. Än så länge finns det bara ca 170 personer i hela världen som innehar titeln under de senaste 40 åren och som kräver en oerhörd disciplin, år och månader av förberedelse och en vilja så djup att du är villig att försaka allt annat i ditt liv föra att klara provet. Den här filmen måste du se!

 

“Living art!”

Somm´s is the new rockstars

/Johanna-Magdalena.

 

Se Somm – Official Trailer här: