carpe-diem

Första dagen på semestern för mig och midsommar står för dörren! Men jag räknar just nu ner dagarna till Barcelona. Det var allt för länge sedan jag var där sist men nu är det dags igen–Europas kanske skönaste stad, arkitektur, Gaudi, trendiga restauranger, katalansk kokkonst, matmarknader, mode, nattliv & massor av puls. Man brukar kalla Barcelona för Europas San Francisco och själv ska jag sippa drinkar i takpoolen på Catalonia Port och avnjuta lyxiga haute couturetapas.

Just nu drömmer jag om kall oxfilésallad med riven anklever och läskande drinkar på Carpe Diem Lounge Club i solnedgången med havet som sällskap… Galet peppad!

Men först är det midsommar…

midsommar

mms_img-1192532384…med allt vad som hör till, jordgubbar, sill, nubbe, lekar och midsommarkransar i håret och jag tänker inleda min midsommarvecka med bubbel – Boschendal Brut Chardonnay (7889) från Sydafrika. Ett helt ok bubbel, enkelt, gott och konsumentvänligt för en bredare publik. Jag föreslår denna sydafrikan som fördrink på midsommar med färska jordgubbar i glaset för den står sig även bra på egna ben men går även att servera till skaldjur eller jordgubbstårta. Själv tänker jag dricka den i badet med bubblor ikväll! Med ett pris på 98 kronor kan man köpa många och det kan vara klokt då man ofta tenderar att bli många på midsommar.

Midsommar är så typiskt svenskt och får stå som en egen symbol för drömmen om hur svensk sommar ska vara på riktigt. Lycklig & blomstrande! Vi brukar alltid ha picknick i det gröna, spela spel, dansa & binda kransar. En ny midsommarlek som jag blev tipsad om igår är ett långt elastiskt band med bjällror som man fäster som en hinderbana eller ”laserstrålar” som gästerna ska försöka ta sig igenom utan att bjällrorna börja låta. Låter ju vansinnigt roligt om du frågar mig! Det måste testas!

I år ska jag grilla grillspett & till det tänker jag servera världens godaste tomat & jordgubbssallad! Halvera lika många babytomater som jordgubbar, tex två lådor var. Dela en rödlök och skär vackra rödlöksbåtar. Blanda en god olivolja med hallonvinäger, salta & peppra. Hacka en kruka färsk basilika & blanda allt! Klart! Fräscht, enkelt gott!

Jag ska öven bemöda mig med att baka tårta och är du en latmask men ändå vill äta tårta som imponerar på gästerna på midsommar köper du naturligtvis färdiga bottnar. Ett enkelt tips som snabbt gör dig till kvarterets egna Roy Fares är att tänka höjd & lager!

1935Ska du nu fuska gör det med stil, köp inte bara två tårtbottnar utan köp fyra eller sex. Gör en tårtmall på ett bakplåtspapper som är ca 2cm mindre i diameter än dina färdiga bottnar och skär till alla bottnar lika stora. Nu tänker du färg. Coola kontraster imponerar nämligen på vilken snapspåverkad midsommarfirare som helst. Antingen tar du varannan botten choklad och varannan botten vanlig för effekt eller så kör du bara chokladbottnar med jordgubbsfyllning! Ska man avancera ytterligare & få en riktigt stabil tårta gör du smaksatt mousse och fyller din tårta med. Tex limemousse, jordgubbsmousse, vit chokladmousse. Ska du servera och äta din tårta rätt omgående kan du täcka din tårta med vispad grädde, annars är frosting rätt snyggt & praktiskt men otrolig mäktigt! Slutligen dekorerar du tårtan med ett berg av bär och du blir garanterat kvällens tårtkung!

En annan dryck som passar till midsommar är en Trimbach riesling 2010 fr Frankrike (2639) som jag testade häromdagen! Mycket prisvärd, frisk & fräsch med tydlig mineralton, supertrevligt och lättillgängligt i sitt uttryck som man mer än gärna dricker en varm sommardag! (pris 119:-)

Ut & njut av sommaren nu vänner för det ska jag – nakenbad & jordgubbar till alla!

Skål! /Johanna-magdalena