mms_img-527057271Länder ska upplevas, människor mötas & kultur insupas!
Är man trött på Sverige bjuder Marocko in med öppna armar med dofter, färger, vajande palmer, medelhavsklimat & en kultur som är tagen ur Tusen & en natt!

Kort & gott, jag beger mig från ett kyligt Stockholm till Marrakech!

Att turista i ett nytt land på egen hand i all ära men ska man uppleva Marocko tycker jag man kan prova att bo på en riad eller som jag bo hos vänner och låta dem introducera landet för dig. Sittande på ett hotell med andra svenskar kan lätt bli en skyddad verkstad.

mms_img-860910683Marockanerna är oerhört gästvänliga och kindpussarna haglar och mat bjuds i riklig mängd! I Marocko äter man inte med tallrikar och bestick, i varje fall inte hemma. Familj, gäster, grannar samlas runt bordet där stora lerfat (Tagine) med mustiga grytor serveras och alla äter från samma fat med fingrar och nybakat brytbröd.

Om måltiderna för oss närma i väst så för oss måltiderna i Marocko oss ändå närmare varandra! Att äta med en marockansk familj är i sig en upplevelse och slår vilken trist hotellfrukost som helst!

mms_img827156627

Ofta bjuds sallad att börja med, sedan gryta. När du tror att du kommer spricka av mättnad dukas dignande fat med nyplockade mandariner, apelsiner, bananer & päron fram och små marockanska bakverk, till måltiderna dricks mängder av sött mynta-te!

All mat är rustik och mättande men inte kryddstark. Rätterna bygger på enkla grunder, kött (fågel, lamm, get, nöt) grönsaker, kryddor, olja som tillreds under längre tid över glöd i slutna taginer som bevarar smaker och gör köttet mört och välsmakande.

Vi hyr bil i Marocko och priserna är liknande som i Sverige. Fördelen med bil är att man ser mycket på kort tid, tar sig lätt mellan städerna och har möjlighet att göra dagsutflykter till stränder och byar. Trafiken i landet är dock värre än i Stockholms innerstad under rusningstid och djungelns lag lyder även om trafikreglerna är väldigt stränga och trafikpoliser ofta står på vägarna i de större städerna. Motorvägarna i landet är nybyggda och det ända du behöver tänka på är att ha kontanter (Dirham) med dig för att betala vägtull in och ur städerna. Ett komihåg är att vara extra uppmärksam på att inte felparkera, på ett kick är polisen där och forslar bort din hyrbil och du får vackert lösa ut den för ett par hundra dirhamer på skroten. Inga undantag!

mms_img-1410623209Marocko i sig är växlande och storslaget och att landa i Marrakech på den lilla flygplatsen är som att stiga in i en sagobok. Kaftaner & vackra slöjbeklädda kvinnor blandas med det moderna, exotiska små stenpalats, uråldriga marknadsplatser blandas med nybyggda byggnader och små tuffsiga åsnor med vagnar med nyplockade mandariner trängs med nya Audi bilar av senaste modell. Kontrasterna är stora men charmen ännu större.

Att Marrakech ligger nära öknen märks, det är en torr och stenig stad och kanske inte heller den renaste av landets städer. Längre söder ut närmare Casablanca kommer grönskan och tycker man Marrakech är stor och myllrande är Casablanca ännu större och pulserande men grönare och modernare. Här hittar du bland annat nybyggt spårvagnsnät och de större företagen huserar här, hamnen är stor och restaurangerna många. En vacker stad helt enkelt.

mms_img-609240136

Vi gör även en dagsutflykt till huvudstaden Rabat som även den ligger vid havet, ca en timmes bilfärd från Casablanca. Här bor Marockos kung Mohammed Ben Al-Hassan och redan vid ankomst till staden märks det att detta är en kunglig stad, allt är rent, prydligt och tillputsat. Här huserar affärsmännen och staden domineras av kontorsfolk och nyare bilar. ”En snobbig stad” om du frågar marockanerna själva. Rabat är lite som Stockholm, fast med palmer och ett marockanskt slott.

Efter några dagar i Casablanca bilar vi sedan vidare till Agadir! Agadir är en äkta semesterstad både för marockanerna själva men även för oss turister. Husen är vita och hotellen ligger på rad utmed stranden, det ena dyrare än det andra. Fransmännen älskar att surfa här och kamelerna promenerar på stranden bland solande turister och fotbollsspelande ortsbor. Här är tempot ett annat än i övriga städer. Trafiken är lugnare, vädret är varmare, stranden oändlig och turistbussarna stannar ständigt vid hotellen. Här har du faktiskt allt, restauranger, mat, hantverk och avkoppling.

mms_img-1937763969

mms_img852174795

Efter en vecka i landet är det dags att bege sig mot Marrakech igen och den lilla flygplatsen med solbränd näsa och hela resväskan full med mynta-te och marockanska tofflor till familjen. Det är lätt att älska Marocko och efter en summering av rundresan så är detta ett land du gärna besöker igen! Att på 5 timmar befinna sig i ett sagoland långt från vinter & snö, vem vill inte resa då?

På med kaftanen, kasta hit en solvarm klementin så reser vi snart igen!

”Mat & dryckestips: Mynta-te! Här dricker man mängder av mynta-te, morgon, middag & kväll och även till själva måltiderna. Getgryta med grönsaker & pumpa! Vi äter inte mycket get i Sverige men get smakar väldigt likt lamm men är ett magrare kött, värt att prova! Fantastiskt gott!”


 

/Johanna-Magdalena