Tryffel & rödvin – en riktig killerkombo! Tryffel har en underbar smak och doft som jag inte får nog av. Antingen älskar du eller hatar du tryffelns parfymerade doft men du måste smaka. Själv använder jag tryffel så ofta jag kan, i äggrätter, till pasta, risotto, till ljust kött som kyckling och i såser. Det enda man kan tänka på är att som med andra dominanta smaker som saffran & vanilj är tryffeln lätt att överdosera och kan lätt ta över. Prova dig fram i olika rätter, alla är olika smakkänsliga och precis som med vitlök där en del använder tio klyftor tycker andra att det räcker med en.
Tryffel och rödvin är fantastiskt gott och man brukar rekommendera lite mer mogna och lagrade rödviner än unga och lätta, prova tex en Pinot Noir till. Eller varför inte en mogen vit Chardonnay från Bourgogne om du är en vitvinsdrickare!
För någon helg sedan svängde jag ihop lite färsk pasta & serverade med kyckling och tryffel och en flaska Le Hurlevent, Châteauneuf-du-Pape 2010 (2291) -magiskt god snabbmat för dig som har lite med tid eller hungriga gäster! I detta vin från Rhonedalen i Frankrike hittar du massor av smaker och en fantastisk örtighet som gifter sig bra både med pasta & tryffel.
Vill man inte göra egen pasta som faktiskt är rätt enkelt köper man färdig, tänk på att inte snåla med saltet i pastavattnet – tänk salt havsvatten, då är det lagom.
Trevlig lördag vänner!
/Johanna-Magdalena
En hackad charlottenlök
3 dl Hönsbuljong
2 dl Grädde
1 ½ dl färsk valfri svamp
Parmesan
Tryffelolja efter smak
2 kycklingfiler
Salt & peppar
Färsk timjan
2 portioner Färsk pasta

Dryckestips
Le Hurlevent
Artnr 2291 Pris 159:-
Nyanserad, kryddig smak med inslag av plommon, hallon, viol, vitpeppar och lagerblad.
Färsk tryffel håller sig 5-8 dagar i kylskåp men kan även frysas. Vill man kan man även förvara sin tryffel i sprit.
Tryffelguldet kostar tyvärr mellan 35-80 kronor/gram och vill man fuska lite och inte har allt för fet plånbok går det även bra att använda sig av tryffelolja och tryffeljos som både säljs i saluhallar och i en del icabutiker.