714764 (1)IMG_3521.JPGTryffel & rödvin – en riktig killerkombo! Tryffel har en underbar smak och doft som jag inte får nog av. Antingen älskar du eller hatar du tryffelns parfymerade doft men du måste smaka. Själv använder jag tryffel så ofta jag kan, i äggrätter, till pasta, risotto, till ljust kött som kyckling och i såser. Det enda man kan tänka på är att som med andra dominanta smaker som saffran & vanilj är tryffeln lätt att överdosera och kan lätt ta över. Prova dig fram i olika rätter, alla är olika smakkänsliga och precis som med vitlök där en del använder tio klyftor tycker andra att det räcker med en.

Tryffel och rödvin är fantastiskt gott och man brukar rekommendera lite mer mogna och lagrade rödviner än unga och lätta, prova tex en Pinot Noir till. Eller varför inte en mogen vit Chardonnay från Bourgogne om du är en vitvinsdrickare!

För någon helg sedan svängde jag ihop lite färsk pasta & serverade med kyckling och tryffel och en flaska Le Hurlevent, Châteauneuf-du-Pape 2010 (2291) -magiskt god snabbmat för dig som har lite med tid eller hungriga gäster! I detta vin från Rhonedalen i Frankrike hittar du massor av smaker och en fantastisk örtighet som gifter sig bra både med pasta & tryffel.

Vill man inte göra egen pasta som faktiskt är rätt enkelt köper man färdig, tänk på att inte snåla med saltet i pastavattnet – tänk salt havsvatten, då är det lagom.

Trevlig lördag vänner!

/Johanna-Magdalena


Färsk pasta med kyckling & tryffel!

En hackad charlottenlök

3 dl Hönsbuljong

2 dl Grädde

1 ½ dl färsk valfri svamp

Parmesan

Tryffelolja efter smak

2 kycklingfiler

Salt & peppar

Färsk timjan

2 portioner Färsk pasta

_MG_6127Förbered ditt pastavatten, salta och sätt på spisen. Dela dina kycklingfiler & fräs på i panna. Hacka svamp och charlottenlök, släng ner i pannan med dina nästan färdigstekta kycklingbitar och låt svamp och lök få färg och kycklingbitarna bli helt genomstekta. Slå på varm & god hönsbuljong över din panna med kyckling och häll över en skvätt grädde. Låt puttra ihop och justera efter tycke och smak. Salta och peppra och smaksätt med några droppar tryffelolja. Låt allt stå och gosa till sig på spisen medan du kokar din färska pasta i några minuter. Häll av pastan i durkslag, sleva upp på två trevliga tallrikar och toppa med din kyckling/tryffelsås. Rippla lite god olivolja över tallriken, hyvla lagrad parmesan över hela härligheten och dra några drag med pepparkvarnen -toppa med lite färsk timjan och njut! Mat för en kung på 15 minuter!

Dryckestips

Le Hurlevent

Artnr 2291 Pris 159:-

Nyanserad, kryddig smak med inslag av plommon, hallon, viol, vitpeppar och lagerblad.

Tryffelfakta:

tryffeljosFärsk tryffel håller sig 5-8 dagar i kylskåp men kan även frysas. Vill man kan man även förvara sin tryffel i sprit.

Tryffelguldet kostar tyvärr mellan 35-80 kronor/gram och vill man fuska lite och inte har allt för fet plånbok går det även bra att använda sig av tryffelolja och tryffeljos som både säljs i saluhallar och i en del icabutiker.