vinglas_instaDryck kan man dricka ur mycket, kaffekoppar, plastmuggar, vinglas, vattenglas! Är man ett riktigt fyllo eller student kan man halsa direkt ur vinflaskan, själv tycker jag det är ljuvligt att dricka en iskall öl direkt ur flaska!

Men vill man utveckla sin vinupplevelse kan man faktiskt prova att dricka vin ur rätt glas. För den riktigt ambitiösa kan man även gå en glasprovningskurs. Det finns nämligen en anledning att dricka vin ur olika glas. Smaker & dofter utvecklas olika i olika kupor och rätt glas till rätt dryck kan bli en riktig aha-upplevelse!

Börjar man fördjupa sig i glasmodeller märker man att utbudet är gigantiskt men sanning att säga är att inte ens krogarna håller med alla olika glas som finns utan brukar nöja sig med några få utvalda.

Själv kan jag tycka att om du sitter inne med fundering på att utöka ditt hemmasortiment av ikeaglas & mormors ärvda vattenglas så behöver man inte köpa alla modeller på en gång. Tänk efter vad du brukar dricka istället. Dricker du bara dricka vitt vin kanske du inte behöver börja med att satsa på flera specifika rödvinsglas och vise versa även om det kan vara trevligt att duka med rätt glas om du får gäster som inte delar just din vinsmak.


Här följer fyra vanliga glasmodeller på krogen:

 

RieslingkupaRieslingkupa för lätta vita & krispiga viner som tex Chablis och Chardonnay samt enklare röda. (Lite av ett standardglas om du bara vill köpa en modell)
ChardonnaykupaChardonnaykupa för tunga vita Bourgogne tex.
PinotkupaCabernetkupa (Bordeaux) För tunga sträva & röda viner.
CabernetkupaPinotkupa (Borgogne, Barolo) för lätta röda viner.

Skål för nya upplevelser!

/Johanna-Magdalena