zalto-axium_500Dekantera kan man göra både hemma & på krogen. Men de flesta svenskar dricker sitt vin rätt upp & ner som det är.

Hur som haver tycker jag det är mycket trevligt att få sitt vin dekanterat korrekt på krogen och det känns både festligt och lite högtidligt.

”Men Gud jag kan ju inte dekantera!” säger väldigt många men sanningen är att du bara behöver hälla upp din flaska vin i ett annat kärl. Har du ingen vinkaraff funkar det faktiskt med en vanlig tillbringare eller en blomvas om det kniper och det behöver faktiskt inte vara finkristall, Ikea duger utmärkt.

Dekantera betyder avtappa en vätska så att inte bottensatsen inte följer med men har också i syfte att lufta ditt vin.

Man kan kort säga att äldre viner dekanteras för att få bort den eventuella fällningen eller bottensatsen som kan bli i ett lagrat vin. Unga viner vill man ska komma i kontakt med luft för att få bort en del flyktiga komponenter och att doften utvecklas och aromen ska bli mjukare & fylligare.

 

Här kommer en liten dekanteringsordning för den som vill avancera lite.

  • Placera eventuellt ett dekanteringsbord/fölunge vid gästerna eller använd befintligt bord.
  • Hämta flaskan & presentera!
  • Duka fram korrekta glas till dina gäster.
  • Mis en place på dekanteringbordet, dvs allt på plats.
  • Tänd ett ljus.
  • Skär av höljet & torka.
  • Dra ut korken försiktigt & torka igen.
  • Presentera korken för gästen.
  • Häll upp & dofta.
  • Envinera karaffen, dvs skölj runt några droppar av vinet som ska dekanteras.
  • Häll upp i glas & prova, lätt vänd från gäst.
  • Dekantera försiktigt & i en hällning.
  • Avbryt när fällningen når halsen på flaskan.
  • Kontrollera vinets klarhet mot ljuset.
  • Släck ljuset.
  • Låt din gäst prova & servera.
  • Placera flaska i coaster & karaffen på sideboard.
  • Fråga om gästen vill behålla korken på bordet.
  • Städa av mis en place.

Lätt va?

Där det inte finns vin finns det heller ingen kärlek.

Lycka till!

/Johanna-Magdalena