happinessNytt år och nya viner att dricka!

Det finns så många viner här i världen att du aldrig behöver dricka samma vin två gånger om du inte vill det, själv är jag en nyhetsfantast och suktar alltid efter nya saker och smaker som ännu inte är utforskade av undertecknad.

Sen har jag såklart också favoriter som jag återkommer till både när det gäller mat & vin, det behöver inte vara något extravagant utan kan vara av den enkla och rena karaktären där samspelet i rättens olika delar eller i uppbyggnaden av vinet gör att balansen är så harmonisk att man bara måste ha mera!

Själv ser jag med glädje fram över ett år som formligen kommer skölja över mig rent dryckesmässigt och jag hoppas få presentera massor av spännande dryckestips längre fram under året!

Men januari ska också ha sitt och vi börjar starkt med fyra olika vintips i olika prisklasser & länder – Chile, Frankrike & Italien!

_MG_3841Roagna Langhe Rosso 2008 – nebbioloromantik från Piemonte som får varje dryckesfantast att få något drömskt i blicken! 06:an blev lovsjungen av DN:s dryckesskribent Alf Tumble som årets bästa vin 2013 och sålde så klart slut fortare än champagnekorken poppar på nyårsafton men 08:orna är inte tokiga heller och står väl på egna ben i allt det som nebbiolodruvans karaktär erbjuder – bra syra & tanninstruktur, röd frukt som drar åt körsbär kantad av blommiga & jordiga toner! Inte illa eller hur & våran 08:a passar till vilken kastrull risotto som helst! 2008 är en klassisk årgång och hade en relativt kall växtsäsong men är ändå balanserad, 2006 var ett varmare år och gav därmed mer kraftfulla viner med mer av tuffa tanniner.

barroDomaine La Barroche – Chateauneuf-du-Pape (Cotes du Rhone) 2007 (72669) Det här vinet är bara så löjligt bra och Domaine La Barroche har blivit hyllat av Robert Parker som Rhondalens nya stjärna! Här får du en rakt igenom balanserad palett av doft & smak. Vinet smeker munnen och eftersmaken är behaglig och polerad, höga poäng rakt igenom och ett vin som inte gör någon besviken – det är bara så otroligt gott! Det här vinet tog slut i ett nafs men går att beställa på SB för ca 350:-. Värt varenda krona om du frågar mig! En riktig gomvattnare från Rhone!

annegrosLa Ciaude 2011 (94015) – 179:- i fasta sortimentet på SB som levereras av Gullberg by Stockwine. Här hittar vi en druvblandning av Syrah, Carginan & Grenache odlade mellan städerna Carcassone och Bézier i Languedoc i södra Frankrike. Här hittar du massor av charm & terroir, bra syra och mineralitet. Som viner av Syrahdruvor ofta bjuder är färgen vacker och djup och doften generös av mörk frukt och du hittar toner av både örtighet och kryddor. Läs mer på www.anne-gros.com

duetteDuette Cabernet Sauvignon (2036) – Här kommer en nyhet från Chile från leverantören Primewine för 111:- i fasta sortimentet på SB. Chile är ett oerhört spännande vinland som man bör hålla ögonen på, här finns många goda viner att upptäcka. Den här har lagrats 2 år på franska ekfat och vinmakare är Roberto Carranca. Vacker mörk och tät färg & varm och flörtig i doften. Tydliga fatkaraktär med mörka bär och solmogna plommon. Väl värt att prova!

Skål för ett fantastiskt kommande år!

/J-M