Att bjuda på mat & dryck är bland det trevligaste man kan göra. En riktig icebreaker när man inte känner varandra tex – första dejten, dom nya grannarna eller sambons nya chef.

Sätta kniven och ett vinglas i handen på gästen & be dom fixa sallad – Hux flux så står man där och skapar något tillsammans. Det finns en anledning till att många viktiga affärer görs över en affärsmiddag. Att dela mat & dryck är avslappnande och får oss att sänka garden. Att dela mat med någon får oss att känna samhörighet & i vissa länder anses det så speciellt att dela en måltid att man efter det är vänner för livet.

Jag kan ärligt säga att jag inte är bästis med alla jag ätit mat med men det ligger något i det. Det är förbannat trevligt att trängas tillsammans i ett kök och smutta på ett glas vin.

Vad dricker man då till maten? Ja, man kan ju alltid gå till systemet med menyn och låta personalen välja åt dig eller så väljer du ditt favorit-vin och lagar maten efter det.

Det kan ju låta helt knäppt att göra allt bakvänt, man brukar ju välja vin till maten men är man nu inte helt bevandrad bland de ädlare dryckerna så har ändå de flesta något eller några viner man tycker om – några säkra kort sådär.

ostLåt oss nu säga att du har din flaska rödtjut, den där flaskan du dricker 9 gånger av 10. Har du inte analyserat ditt favoritvin än är det kanske hög tid. Jag föreslår att du slår upp ett glas vin medan du skriver meny & inköpslista.

Fundera på fyllighet, sötma, syrlighet & strävhet.

Det viktigaste är att förstå vad vinet smakar inte vad det är.

Salt är till exempel en smakdämpare & inte en smakhöjare. Salt lyfter däremot doftämnen och både syra, salt och fett i maten rundar av det hårda i vinet. Tex blir en sträv Cabernet sauvignon mjuk av salt. Hittar du sedan örter & körbärsdoft i ditt vin kan det vara en god idé att addera det till din meny. Tänk – lika barn, leka bäst i vin & mat. Lätta viner vill ha lätt mat & tunga viner kräver tyngre mat.

Visste ni föresten att vi aldrig glömmer dofter? Inte ens när vi blir gamla & dementa! Fantastiskt eller hur? Brandrök, bäbisdoft & lukten av en god Bourgogne varar för evigt!

Skål!

/Johanna-Magdalena