sockorVaknade i morse i äkta söndagsmood, lite yr släpade jag mig ut i köket och slängde på min gamla kaffepanna på spisen! Ut på altanen med kaffemugg med oanständigt svart kaffe, trasiga raggsocker och håret på ända. Aah! Älskar denna krispiga höstluft som fyller mig och ljudet från hackspetten som envist hackar i tallen utanför mitt hus! Livet de luxe liksom! En underbar helg till ända med sol, fallfrukt, kids, gula löv, hemmamys, kaksmulor, öl och vin!

Något jag älskar är att packa in ungarna i bilen, sätta på mig solbrillor och dra upp volymen till max i bilstereon sen sjunger vi i kör så högt vi kan till musiken medan vi susar över ängarna, vinkar till kossor och hästar på små vindlande vägar.

Musiken fyller mig och utan den skulle mitt liv bli ganska tomt, lika tomt om jag skulle mista mina små, mina drycker och min kärlek till livet och människan. Lika lättpåverkad av musik som en alkoholist av en folköl – jag triggas igång direkt! Om drycker ger mig förnimmelse av platser, människor & minnen ger musiken mig hela spektrat av känslor, längtan, hopp, glädje, sorg och saknad. Den ger mig både energi och tårar.

”Är du en känslomänniska?” frågade min vän. Absolut inte! Svarade jag lite för snabbt, jag är enkel och rak. Vilket oerhört ljug, jag är så lättpåverkad att jag dör ibland!

Något annat jag tycker är skitroligt är att gå på systemet och prata med riktigt kompetent personal. Det är lite nörden i mig som väcks till liv när det gäller service och det roligaste är om det kommer förbi en lika nördig människa som kollar ner i min kundkorg och en liten dryckeskonversation uppstår ”Åh, den där har jag inte testat, är den bra?” Förmedlandet av upplevelser, så klockrent. Människans nyfikenhet och hunger har alltid fascinerat mig!

Igår var det dags för lördagsgodis och jag hastade in i sista minuten på bolaget och drog tag i första bästa personal med orden ”Jag ska testa IPA och skriva om detta – hit me!!” Finns nog inget bättre än att få stanna 20 minuter efter stängning bara för att prata öl!

Som den rastlösa människa jag är vill jag hälla upp guldet direkt, låta det skölja över mig i doft och smak. Göra mig rusig av både alkohol och ny upptäckt, nu går ju inte detta eftersom bolaget inte säljer kall öl. Vad gör man då medan man väntar på att ny spännande öl ska uppnå optimal dryckestemperatur? – Man rensar såklart avloppet med en vit sval spanjor i glaset! Och det är ju det här som är så roligt, på en helg kan du med lätthet röra dig över hela världen utan att gå utanför dörren. Min helg inleddes i Australien, vidare till Spanien, över till USA, raskt vidare till England för att slutligen landa hemma i Sverige! Oj, vilken resa! Det är ett fasligt flängande på mig!

Kan tänka mig att många förfasas över att jag sitter hemma och dricker vin och testar öl medan jag har barnen och deras vänner hemma. Det skiter jag faktiskt i. Jag snurrar mina vinglas över oset när jag steker falukorv, ligger över köksbordet och läser öletiketter med barnen hängande runt fötterna eller gurglar Riojavin med huvudet nere i avloppet under badkaret. Det är nämligen det här som kallas livet kära vänner! Ofta oglamouröst men väldigt spännande. Tiden räcker ofta inte till och då får man köra lite oväntade kombos. Det avslappnade är ändå det som ofta är skönast.

IPAMen nu tillbaka till öl!

ÖL, ÖL, ÖL! Åh, vad jag älskar öl! För mig är öl en del av barndomen, klippor, båtar & farfar. Både pappa och farfar drack öl till maten, förvisso lättöl men ändå. Att krypa upp i en vuxens knä som luktade öl och snus, kramade om mig med sina grova arbetarnävar – trygghet i kvadrat! Än i dag är öl och snus en rätt charmig doftkombination som jag älskar. Liksom bensin, oljefärg, lacknafta och varm galon, bara för det hör min barndom till.

Dryck ska vara lätt att älska och det är ju öl! Jag gillar just att testa flera öl mot varandra medan jag i ärlighetens namn gillar att testa vin som enskild aktör, en och en istället för i dussintal.

Att jag valde att testa och fördjupa mig lite extra i IPA är för att IPA:n är oerhört trendig just nu, och det kan jag förstå för den är oerhört charmig i all sin smak och doft. Att den är alkoholstark spelar egentligen ingen roll för det är inget som dominerar eller tar över och ska vi jämföra med våra viner så är inte ens DIPA:an speciellt stark med sina 8-10% alkoholprocent. Har man inte redan upptäckt världen av IPA passar det utmärkt att göra det nu då den passar ypperligt till säsongens lite mustigare höstgrytor och kraftigare kötträtter. Lite som i kombinationen mat & vin där lika barn leka bäst gäller samma regler för öl. Kraftfulla och aromatiska öler till kraftigare maträtter och ljusare och lättare öl till något lättare mat. Beskan i ölen funkar riktigt fint med mat med sälta & fett och därför är det kanske inte så konstigt att du hittar både salta nötter, chips och pommes på ölbarernas menyer – de dansar tango! Medan mat med hetta och skaldjur passar bäst ihop med öl med lite mindre beska som ljus lager och veteöl.

Ale är ett samlingsnamn för överjäst öl, dvs jästen flyter upp till ytan efter jäsningens slut och IPA står för India Pale Ale, en ordentligt välhumlad öl där den engelska ”traditionella” stilen skiljer sig markant från den amerikanska när det gäller alkohol och sötma. IPA är inget nytt påfund utan kom till på 1700-talet då det brittiska imperiet ville ha en öl som klarade den halvårslånga resan till Indien, där av både den höga alkoholhalten och den rejäla humlen. Sen har IPA från USA blivit ett begrepp och många försöker efterlikna den när man tar fram egna varianter. DIPA, dvs Double IPA eller Imperial IPA har en kraftfullare smak på grund av den högre alkoholhalten och kommer mer och mer.

Jag själv är inget jättefan av alkoholstarka öler men hade i detta fall i en blindprovning av dessa tre India Pale Ale´s aldrig kunnat gissa alkoholstyrkan. Här boostar alkoholen de övriga smakerna och styrkan är fint integrerad men inte dominant.

740816Electrik Nurce DIPA (1616),

8% från Brewtrade Sweden AB är en öl i amrikansk stil med intensiv doft av citrus och aprikoser som formligen får sinnet att sjunga, här har du mycket av allt men balansen är utsökt mellan humle och beska och dom 8% märks knappt. En öl att älska och en klart spännande aktör på ölmarknaden!

371315Fuller´s Indian Pale Ale (1518),

5,3% från Fuller Smith & Turner, England har minst doft av de tre ölerna jag provar men har en mjuk och välbalanserad maltkropp och trevlig beska, brödiga toner med en lätt citrusfreshör och en frisk eftersmak.

398854Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (11528),

7,2% från Sierra Navada Brewing, USA har samma vackra bärnstensfärg som de två övriga ölerna men är något mer oklar. Den bjuder liksom den första på en kavalkad av citrusaromer, frukt och utrycksfull rondör, mycket inbjudande i sitt uttryck om än inte fullt så påtaglig som DIPA:n.

Kött, öl & musik– aromatiska ljuvliga dofter och skönsjungande kombos som rockar bäst – IPA forever!”

 

/Johanna-Magdalena