_MG_2767_MG_2770I måndags bjöd Gullberg by Stockwine på en genomprovning av deras Österrikiska vinportfölj och jag trängdes glatt bredvid andra glada vinskribenter, branschfolk och Gullbergs trevliga personal!

Ishinkar och zinkar var fyllda till bredden med is & vin, spottkoppar och Zaltos vackra glas stod redo för att snurras både en, två och tio gånger bland det gedigna utbudet av Österrikiskt godis som ställts fram för oss press och bloggfolk! Inte fy skam för en vanlig måndag!

Austria = surkål, winerchoklad, fläsklägg, Mozart, vin, skidåkning i St Anton, Swarovskikristaller, Ompa ompa-musik, Charkuterier och en bedövande vacker natur – Österrike levererar allt! Här ligger Tyskland och Tjeckien i norr, Schweiz och Liechtenstein i väster och Ungern och Slovakien i öster och Italien och Slovenien i söder! Här pratar man så klart tyska men det ända man egentligen behöver kunna är väl ”Prost!” som betyder skål!

_MG_2761Österrike som vinland är för många ett rätt anonymt vinland både för att systembolaget har ett rätt knapphändigt utbud och det beror framför allt på att mycket av vinet som produceras stannar kvar i landet eller exporteras till Tyskland. Dessutom har Österrike i 10 år kämpat för en vin-comeback då det 1985 framkom att en del vinproducenter spetsat upp sötheten med mjukglass-glykos och Österrikes glykos-skandal var ett faktum som tog död på hela deras export. Tyvärr fick även Australien sig en kyss i detta sammanhang då deras vinexport till bland annat Kina dog över en natt för att kineserna inte kan läsa skillnad på Australia & Austria. Lite ”same, same” med andra ord. Synd om”Australienarna” men en nystart för våra Österrikiska vänner som tog tillfället i akt att börja producera bättre, större och naturligare viner som nu när allt är förlåtet med mjukglass-glykosen vinner stor mark bland vinälskare världen över med sina oerhört strama och mineraliska vita viner från bland andra kvalitetsproducenter som Emmerich Knoll i Wachau med sina fantastiskt fylliga och eleganta viner. Likaså F.X Pichler som dignar av söt frukt och skyhög syra som får vem som helst att längta efter detta söta godis i flytande form! Weingut Sattlerhof Privat, som har en doft som gör att man vill både äta och dricka med näsan!

_MG_2764Fred Loimer från Kamtal levererar även de Österrikisk terroir på flaska med härlig frisk syra och Österrike visar gång på gång att detta är ett vinland att räkna med!

_MG_2759Österrike är kanske mest kända för sina vita druvor som Gruner Veltliner (nationaldruvan), Chardonnay, Pinot blanc och Riesling men nu börjar även suget efter Österrikiska röda droppar bli lika heta som guld och mycket av det röda vinet har redan bytt ägare innan det ens hunnit nå flaskorna. Gernot Heinrich från Burgenland producerar bland annat en riktig fullträff Blaufränkish ”Alter Berg” 2011 som finns i beställningssortimentet på systembolaget för 388:-, intensiv i färg och fullmatad av doft av röda bär. Här får du här välbalanserad elegans och personlighet full av Österrikisk terroir och charm.

Summering av dagen: Totalt provades 33 olika viner från 7 olika producenter och kontentan blev enhälligt från undertecknad att Österrike är ett fantastiskt vinland med fantastiska viner – här vill man både dricka och resa!

Tack Gullberg!

/Johanna-Magdalena