Jag gillar mitt-i-stan-ställen som är lite befriade från trendstämplar & gastronomiska kullerbyttor och bara är så där vansinnigt avslappnade och familjära, lite som ett extra vardagsrum hemma! Tures i Sturegallerian är ett sådant vattenhål, Riche likaså. Klassiska kort som alltid går hem.

_E8C4450Igår skulle jag möta upp Jonas Lundgren som driver Restaurang Jonas på Fleminggatan 39 på Kungsholmen för lite snack om träning, The French Laundry & Bocuse d´Or och vi körde AW-intervju i kontinental anda kantad av ostron, vin och champagne för att det blir roligare så!

Jonas har drivit sin restaurang i snart 2 år här hemma i Stockholm efter ett tiotal år utomlands på legendariska ställen i London, USA & Paris. Fokus på nya restaurangen ligger i kombinationen klassiskt/modernt i avsmakningsmenyer på säsongens råvaror och viner från mindre producenter. På restaurangen har man även en mat- & vinbar där man istället fokuserar på à la carte meny-family style, det vill säga mat man delar med hela sitt bord!

Jonas Lundgren själv andas rätt mycket osvenskhet, bjuder på sig själv och bekräftar att den amerikanska stilen är lite mer han än den svenska.

Jonas-Lundgren2

Men vem är Jonas egentligen? Familjen finns i Stockholm och kockutbildningen under gymnasietiden gick han i Globen, globetrotter, PT, kock, sommelier, krögare, silvermedaljör i Bocuse d´Or 2009 (världens mest prestigefyllda kocktävling red.anm.), förflutet som fitnesskille, entreprenör, husägare och fullt av pågående projekt och en agenda som redan är fulltecknad inför 2014!

Har man själv slut på ideér på hur man ska fylla sin vardag kan man bara kolla på Jonas – han är full av ideér!

Själv umgås Jonas väldigt lite med andra restaurangmänniskor eftersom han har så många andra intressen än just gastronomi, som träning till exempel. Även om han inte tävlar i fitness längre tränar han 4-5 gånger i veckan, åker på träningsmässor & samarbetar med träningskedjor. Senaste projektet är därför att lansera hälsosam träningsmat till stockholmarna, något som alla kan hålla utkik efter redan i början av februari 2014!

thomas keller

Thomas Keller

Jonas berättar vidare om sin kulinariska världsresa, det hårda kocklivet på The Square i London, första mötet med legendariska Thomas Keller i Yountville på The French Laundry och familjestämningen som blir om man jobbar och bor tätt ihop på en liten ort även om det är superhypat & har tre Guide Michelin-stjärnor! Det finns ett ställe i världen som bör besökas innan man dör och det är The French Laundry i Napa Valley och där har Jonas jobbat – fantastiskt!

Saker och erfarenhet formar människor och Jonas utstrålar stor ödmjukhet och kanske blir det så när man jobbat länge och hårt för det man drömmer om. Livet är inte alltid enkelt och rakt men vissa människor inspirerar mer än andra där drivet, viljan att aldrig ge upp och förmågan att ständigt utvecklas vidare är starkare än allt annat!

Till slut pratar vi jul eftersom det bara är fem dagar kvar till julafton och firar jul gör Jonas med vänner från hela världen hemma hos mamma & pappa! Själv ordnar han julmaten och mamma och pappa får julmingla med nya internationella vänner varje år – en ganska trevlig jultradition om du frågar mig!

Men idag torsdag hittar du Jonas i Kungsträdgården där han serverar mat till hemlösa i samarbete med Stockholm stadsmission.

Summeringen av en kväll med Jonas efter tre krogstopp, en skaldjursplateau och flera glas champagne: Har man en tråkig kväll är svaret givet – Ring Jonas! Allt blir roligare då!

Vill du boka bord på Restaurang Jonas gör du det på 08 – 650 22 20 eller bokar direkt på nätet!

/Johanna-Magdalena