André LurtonKära vänner vilken start på veckan!

Vissa veckor startar bättre än andra och denna vecka startade på Grand Hotell men Bordeaux-dagen och ca 800 törstiga besökare & kypare med vaxade mustascher, guldknappar och franska vinmakare som bjöd på en kavalkad av vita, röda & söta viner från ett av världens bästa vindistrikt – bordeaux!

Själv fick jag äran att representera och servera några fantastiska viner från legenden André Lurton men fick även tillfälle att pröva flera söta sauternesviner från bland annat Chateau Raymond-Lafon, Pomerolviner från Chateau Fayat & storartade Grand cru classé-viner från Chateau Fleur Cardinale och Chateau Le Prieuré från St-Emilion! Succé!

 

trest

Efter en lång arbetsdag vittjar jag alltid min röda brevlåda som sitter ute vid landsvägen där jag bor långt ute på landet mellan hästgårdar och faluröda stugor och idag låg där en inbjudan till kalas men även ett nytryckt exemplar av Edward Bloms nya bok ”Allting gott och alldeles för mycket” från Nordstedts förlag! En rätt trist och mörk tisdagskväll blev genast ljus och kvällen viktes genast till att läsa & bläddra i Edwards nya bok från pärm till pärm med ett glas bättre rött & tända kandelabrar uppkrupen i soffan!

edward

Jag har själv fått träffa Edward och hans hustru Gunilla vid två tillfällen och ni vet kanske hur det är med vissa människor – man blir glad bara över att se dom och man vill genast kramas, och det gör jag. Även med människor jag inte känner på mitt osvenska vis.

Jag gillar människor som utstrålar sprudlande glädje & genuin godhet på ett okonstlat vis och det gör både Edward och Gunilla!

”Allting gott och alldeles för mycket” är en frisk fläkt bland floden av kokböcker som väller över den svenska marknaden just nu och även om jag är av en helt annan åsikt än Edward om att man visst kan äta med ögonen och kan bli gråtfärdig av lycka över vackra desserter kliver Edward in och påminner om det som även jag brinner så starkt för att mat & dryck faktiskt främst ska vara njutning och passion på ett avslappnat och opretentiöst sett!

I ”Allting gott och alldeles för mycket” får vi här följa Edwards matresa från späd ålder till nutid genom recept, maträtter, drinkar och små anekdoter, allt från Edwards egna musiktips för att ge sig hän kokkonsten till ”baksmällelunch” som helt sonika består i 500 gram smält hårdost i micron, köttglass, Weincreme från hans år i Trier till cocktails, ägglikörer och klassisk Coq au vin.

På köpet får man budord som ”en rätt utan sås är som en människa utan själ” och ”att alla som inte tycker om det goda som livet bjuder borde besöka en terapeut” och en klockren samling underbara bilder där bilden av en mycket sliten Edward dagen efter en dryckesorgie fastnar hårdast.

Själv gillar jag ordning och reda och inte främst i ett restaurangkök men här hymlar man inte om oreda och dålig karaktär och det gör att man älskar boken ännu mera! En sann matälskare och spritromatiker snålar inte på något – speciellt inte på vinet, en gästs glas ska aldrig vara tomt!

Som en påminnelse i dagens likriktade och måttfulla tidsanda ger Edward Blom oss en stor portion av det passionerade, överdådiga och barocka – och jag älskar det!

Det här är definitivt en bok som pryder sin plats i kokbokshyllan som en symbol för vardagsromantiken och kärleken till mat & dryck!

Skål! /Johanna-Magdalena

ps. har du inte redan köpt Edwards bok kan du hitta den här! ds.