Glädjens tid är kommen!
Äntligen är advent & glöggtider här med julmingel, julbord, glitter, kryddor, julgranskulor & knäck! Så otroligt magiskt!
Jag är en firare av stora mått & börjar längta redan i början av hösten. I november smäller det, då har ett års längtan efter jul byggts upp och veckor av julfrossa börjar med hyacinter, amaryllis, mossa, ljus, julsånger & jag själv i raggsocker och förkläde svävande mellan spisen och övriga hemmet rörande i glöggkastruller & knådandes vörtbröd och pepparkaksdeg.
Att denna julglädje har smittat av sig på övriga familjen är inte så svårt att förstå och jag bjuder vänner på hemgjord glögg & knäck medan Tommy Körberg klämmer i med ”O helga natt” och barnen kontrar med Werner & Werner ”Vår Julskinka Har Rymt” och små egengjorda flörtkule-tomtar!
Men hur började allt?
Advent infaller fyra söndagar före julafton & är i sig en markering att julen närmar sig! På latin betyder advent ankomst. Tidigare var advent en fastetid men tack och lov är det nu inte förbjudet att frossa i julmust och skumtomtar längre! På slutet av1800-talet började vi fira advent även om vi fick vänta ända till 1960-talet innan svensk tv producerade mina barndomars viktiga stunder runt advent – adventskalendern! För vem minns inte Trolltider 1979, Albert & Herbert 1982 eller Julstrul med Staffan & Bengt 1984?
Underbara barndom!
Glöggen då?
Ja, här pratar vi medeltid och ordet kommer från tyskans Glühwine. Och som vi alla vet var medeltiden en rätt mörk och dyster historia & kanske inte konstigt man behövde pigga upp sig med något varmt och kryddigt! Såklart som med allt annat som vi idag anser som farligt som sprit och godis var glöggen från början en hälsodryck och var mycket populärt under medeltiden i Europa.
Vad är då glögg? Uppkokt vin med kryddor såklart. Ordet glögg kommer från ordet ”glödga” som betyder uppvärma och varje vinhandlare med självaktning hade sin egen blandning och under slutet av 1800-talet var J.D Grönstedt & co ett av de mest kända och i vår tid dricker vi svenska nu upp mot 5 miljoner liter glögg varje år! Inte så konstigt kan jag tycka när glöggen är en sådan angenäm dryck!
Tips på den perfekta glöggen är att värma glöggen sakta för att bibehålla så mycket smaker som möjligt och försöka tänka på att alkohol börjar dunsta redan vid 78 grader så värm hellre mindre mängder glögg åt gången än att ha glöggen på varmhållning & stormkoka såklart aldrig!
Små delikata tillbehör som både är salta och söta samspelar fantastiskt till glöggen och själv serverar jag allt från salta mandlar till fikon, ostar, pepparkakor, ostfyllda dadlar eller varför inte göra en Glöggpannakotta eller Glöggmusslor à la Edward Blom? Tänk längre och tänk nytt eller håll det enkelt, det blir godast så!
Ska man ha julmingel eller fest och vill ha en fantastisk fräsch glöggdrink att börja med kommer här det perfekta receptet på en isad vit glöggdrink gjord på vinteräpplen, kanel toppad med granatäpplekärnor och polkastång! Min egen vinglögg finner du nedan och görs en dag i förväg, en fruktig & kryddig alkoholfri variant för dina gäster att njuta finner du längst ner och tänk på att blanda ner lite extra kärlek och fräscha råvaror så är det omöjligt att misslyckas.
Skål vänner!
- 1 flaska ekologisk Äppelglögg från Vinfabriken (99543) 75:- 11% alkohol
- 2 kanelstänger till flaskan & en kanelstång till varje gäst
- Granatäpple (beräkna ca 6 glas på varje frukt)
- Polkastång (en till varje gäst)
- Rikligt med is
Låt två kanelstänger dra med i äppelglöggen under natten. Kyl din glögg och se till att du har tillräckligt med is och vackra glas till servering. Fyll upp glasen med is och strö granatäpplekärnor över. Fyll upp glasen med kyld äppelglögg och dekorera sedan med polkastång & kanelstänger! Garanterat succé! Riktigt fräscht & gott!
- 1 flaska rött vin
- 2 dl socker
- 4 dl vatten
- 3 bitar pomeransskal
- 1 msk kardemummakärnor
- 10 gram hela nejlikor
- 1 bit färsk ingefära
- 4 kanelstänger
- 3 skivor färsk apelsin
Kvällen före servering kokar du upp vatten, socker och kryddor till en mustig sockerlag. Låt sedan stå kallt under natten för att ta smak. Blanda i ditt röda vin och värm upp glöggen. Önskar du något starkare glögg kan du spetsa glöggen med 1-2 dl renat brännvin.
- 1 liter lingon
- 3 granatäpplen
- 1 liter vatten
- 4 dl socker
- 1 apelsin
- 4 kanelstänger
- 2 bitar färsk ingefära
- 10 gram hela nejlikor
- 1 msk kardemummakapslar
- 3 bitar pomerans
Dela och slå ut granatäpplekärnorna. Blanda med lingon, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 8-10 minuter. Sila och häll upp i ny kastrull och lägg över kanel, pomerans och några nejlikor. Vid servering, fyll några glögglas med skållad mandel, lite granatäppelkärnor och fyll upp med glöggen. Önskas starkare variant kan brännvin tillsättas strax innan servering.
/Johanna-Magdalena
Ååå, vilken härlig morgonläsning !!!!
Skulle inte ha något alls emot att gå på dina glöggpartyn! Ha en fin dag
//m
”Detsamma till dig! Du är hjärtligt välkomna! Kram JM ”