manpamarknadJust nu är jag lite kär i Frankrike och inte enbart på grund av att det här produceras några av världens bästa viner utan för att Frankrike är just Frankrike, så mycket av grunden till det jag älskar rent gastronomiskt men även i kulturen, stoltheten och människorna!

Frankrike är stort och bara i Paris hittar du hela Sveriges befolkning samlat på en och samma plats. Frankrike har kust mot Atlanten, Engelska kanalen och Medelhavet och i söder hittar du Spanien och Andorra, I nordost Tyskland, Luxenburg & Belgien och i öster Italien, Monaco & Schweiz.

Fransmännen är ett stolt folkslag och har en liten mer avslappnad inställning till livet och det är rätt skönt! Och inte undra på att man slappnar av och kan släppa lite på ängsligheten när landet ligger till grund för både utvecklingen av många av världens främsta kök och vinstilar men också kan uppvisa en mängd kulinariska läckerheter såsom ostar och franska läcker pastry, kultur i världsklass och en ofantlig mängd slott och vin. Bara i Bordeaux produceras mer vin än i hela Australien.

_MG_1782Hela det franska köket andas klassisk gastronomi med rätter som Coq au vin lagad på tupp och vin, Bouillabaisse från sydfrankrike och klassiska desserter som Peche Melba från 1800-talet, Crepes Flambée & Créme caramel blandas hej vilt med sniglar, grodlår, små inälvskorvar, gåslever (som jag älskar!) mängder av ostar & franska bakverk vilket gör att om man är det minsta road av mat får något drömlikt i blicken och är du som jag skolad kock i den äldre generationen ska det franska köket sitta som ett smäck och en fransk klassisk meny får hjärtat att slå lite extra! Redan till frukost börjar en fransman på bästa sett med klassiska nybakta bakverk som croissanter eller briocher (luftigt jäst bröd bakat på ägg) och rikliga mängder av café au lait. Lukta gärna lite extra nästa gång du äter nybakta briocher till frukost med en snygg fransman därför att doften ofta återfinns som en nyans i den ädla drycken champagne och syftar då på den jäskaraktär och brödighet som man ofta finner i drycken.

_MG_9777En annan företeelse är att hålla hårt på mattiderna och i Frankrike äter du sen middag mellan 19.30-23 och det är ingen ovanlig syn att se hela familjer samlade runt borden sent på kvällarna & franska barn är vana att gå på restaurang utan knot med sina föräldrar och man kan se en klar skillnad mellan svensk och fransk barnuppfostran där fransk uppfostran är mer sträng men med följd att franska barn också alltid är oerhört artiga och välklädda och här förväntas det att alla barn visar äldre respekt och hälsar artigt, även på busschauffören med ett ”Bonjour Madame” eller ett ”Bonjour Monsier” vilket i min värld är en självklarhet!

Sträng barnuppfostran till trots är fransmännen inte sena på att med sann kontinental känsla ta sina medmänniskor i famnen och här kindpussas & kramas man med alla som kommer i sin väg och passionen och livslusten och kärleken till livet finns där som en ständig närvaro.

Beger man sig ner i sydväst hittar man Frankrikes mest kända vindistrikt Bordeaux där världens största röda viner produceras! Bordeaux är kanske inte känt för sin skönhet men för sina stora viner som beroende på om de produceras på västra eller östra stranden om Girondeviken växer i antingen grus eller lerjordar och med Cabernet sauvignon eller Merlot som huvuddruva.

Bordeaux-stilen är välbalanserad till fulländad och komplexiteten kommer troligtvis av att jordarna är så magra men väldränerade för som man brukar säger -”vin ska plågas för att bli bra” och bra blir det!

Här återfinns en unik terroirdoft som inte återfinns någon annanstans. Medóc och Haut-Medóc som ligger på den västra stranden om Garonnefloden och har rätt stort atlantinflytande med jordar som domineras av grus, lera och kalksten.

Medóc som ligger längst ut mot atlanten har mer av Merlotdruvan som mognar tidigare för att klara det kallare och blötare klimatet medan i Haut-Medóc dominerars av Cabernet sauvignon i vinerna som mognar lite senare.

St-Emilion ligger på östra stranden om floden Dordogne och här är jordarna lerigare och man har ett stabilare klimat med mjukare viner.

pomorol_800

_MG_9841Intill St-Emilion finner du Pomerol som är beläget på en monokulturell platå med ler och grusjordar och vid de mest framgångsrika vingårdarna som Chateau Pétrus & Chateau Le Pin till exempel finner man en särskild järnrik lera, kallad Crasse de fer.

I Pomerol är Merlocuvéer dominerande och nyligen släppte systembolaget Chateau Pétrus (70153) 2007 ut i det fasta sortimentet för det svindlande priset av 10.000:-/flaskan.

241603Ikväll sällskapar jag själv med en goding från Bordeaux i glaset – Chateau Belgrave Haut-Medóc Grand cru classe 2010 (3925) 389:-. En av de äldsta och mest välkända producenterna och här har vinmakare Michel Rolland skapat en stor, snygg & behaglig klassisk Bordeaux med vacker djup färg. Välbalanserad och fin med väl integrerade tanniner som ligger bra i munnen med mycket frukt, cassis och undertoner av både peppar och lakrits och tydlig fatkaraktär. Det här vinet är både drickfärdigt i dag men går att lagra. En liten försmak av Bordeaux-dagen på Grand hotell i Stockholm måndagen den 18/11 där i varje fall jag kommer att passa på att smaka och njuta av viner i världsklass!

 

Skål! /Johanna-Magdalena