Då var första veckan avklarad, höstterminen har startat för min sommelierutbildning på Restaurangakademien och jag är lyrisk! Vi kommer ha så många grymma lärare och föreläsare och jag har nu även blivit medlem i Sommelierföreningen och Sveriges Sommeliergille! Tempot är högt och här gäller inga lekskolefasoner, jag är supertaggad och kommer ge järnet i ett år!

Sverige producerar nästan inget vin (ett fåtal vinproducenter finns) men ändå hör vi till de vinkunnigaste konsumenterna i världen! Svenskarna älskar vin & mat och kanske är det därför vi har fått en sådan framträdande plats på den gastronomiska himlen. Det nordiska köket är hyllat världen över och jag är oerhört stolt över att få verka som ambassadör för all den kompetens och kreativitet som landets manliga och kvinnliga kockar levererar under service och i tävlingar! Som gammal kock med hjärtat fortfarande kvar i restaurangköket brinner mitt hjärta för att nu få addera vin och dryck till det vi levererar på våra restauranger! En helhetsupplevelse knyts samman och fulländas, maten får samspela med vinet till ljuvliga toner och jag längtar efter nya häftiga upplevelser där smaker och dofter får explodera i eufori! Nördigt? Javisst, så in i helvete men det står jag för! Jag brinner för upplevelser och kickar och provar gärna nya kombinationer. Addera sedan alla dofter och jag har kommit till himlen! Jag älskar dofter, mina favoriter just nu är fond som puttrar i stora 30-liters grytor, nybakt bröd, sex och nyfödd bebis! Faktiskt fyra livskvalitéförhöjande saker som berikar mitt liv.

Vi har även botaniserat på flera tunga restauranger i veckan och fått en rundvandring i deras vinkällare och tagit del i deras upplevelsefilosofi! Operakällaren, Grand Hotell, Vinkällare Grappe, The Flying Elk, Gaston & klassikern Eriks vinbar. Rena nostalgitrippen för mig då jag startade min gastronomiska bana som ensam tjej i köket på Operakällaren. Snart femton år sedan och jag var övertaggad och hungrig! Min dåvarande pojkvän (en välkänd krögare från Örebro) skrattade åt mig och tyckte jag lika gärna kunde praktisera på en pizzeria i vår stad. Men jag gav mig inte, jag ringde och mailade Stefano Catenacci själv och bad att få komma, en ung tjej från Örebro. Det fick jag. I tre månader jobbade jag mig längst bak i köket fram till luckan där jag fick vara med och lägga maten. Himmel vad tufft det var, hierarkin var skyhög på den tiden och jag gick ner 10 kg på kuppen men blev avtackad ned fyra flaskor champagne och minnen och erfarenheter för livet! För så är livet, inte alltid en dans på rosor men en sjuhelvetes resa som får oss att växa! Vi gör val som för oss framåt och just nu är jag oerhört kär i livet själv och ju längre tiden går och allt det som finns bakom mig är saker som gör att jag är den jag är idag. Tacksamheten är obeskrivlig.

12c0344e0bfb11e3829f22000ae9027d_7

Helgen som varit har även den bjudit på upplevelser i form av rara droppar! Bland hästhagar och röda små stugor i obygden har jag suttit med mina viner i ensamhet och njutit av början på en ny resa. För visst är det väll så att allt är början på något nytt? Varje dag en ny chans till upplevelse! Tillfälligt sortiment är en rubrik jag gillar på systembolaget, här kan man hitta pärlor på tillfälligt besök. I hyllan stod där en Bourgogne och bad mig ta hem den för 194:- (91290) Bourgogne Vieilles Vignes 2011. Vem är jag att neka en vädjan?

d3c3deb80cdf11e38d1922000aa8037d_7

Rakt ner i korgen for även Stoneleigh Pinot Noir från Nya Zeeland (16394) en kavalkad av mineraler, smör, äpplen, citrus, jordgubbar, örter och choklad har översköljt mig. Tidigare var min resa estetiskt i upplägg och smakkombinationer, jag styrde. Nu är jag utlämnad till vinmakare och deras hantverk, deras resa, deras val. Inte fy skam men en helt ny upplevelse för en person som jag som gillar kontroll. Men jag njuter och ingenting är väll så härligt som att bli tagen med storm?

Trevlig vecka vänner!
/Johanna-Magdalena