I går kl 15.06 släpptes följande pressmeddelande:

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci.


Skärmavbild 2014-02-14 kl. 17.55.58White Guide och Visita – Svensk Besöksnäring, hyllar Stefano Catenacci för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring

Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm.

Motivering: ”För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.”

Prisutdelningen äger rum måndagen den 3 mars under White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Skärmavbild 2014-02-14 kl. 17.53.27För Stefano Catenacci tog resan från Södermalm till Kungsträdgården många år. Det är denna gastronomiska förflyttning som är grunden i denna hyllning. Kockintresset tar sin början vid mamma Matilde och pappa Vincenzos grytor på familjens restaurang Caina på Söder. Här grundlades känslan för gastronomi genom den råvarufokuserade italienska matlagningen. Praktikturerna gick till några av kontinentens stora namn – bland annat Gualtiero Marchesi, nestorn i italiensk finlirsmatlagning.

Sedan 1996 styr Stefano Catenacci över köket på nationalklenoden Operakällaren. Det är här, på Operakällaren, som Stefano Catenacci satt starkt avtryck på den moderna svenska restaurangscenen. I ett hus fullt av restauranghistoria har han slipat fram en alldeles egen version av Le Grand Cuisine – den klassiskt storslagna franska restaurangmatlagningen. När trenderna gick mot en mer informell, brasserifierad stil har Catenacci vässat upp. Med säker hand har han adderat en personlig och modern twist till guldkrogsgastronomin – utan att ta bort den storslagna elegansen.

Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppen. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör.

Visitas hyllning till en gastronomisk gärning är en utmärkelse som uppmärksammat och hyllat svenska kockar sedan 2006. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur. Tidigare vinnare inkluderar bland annat stjärnkockarna Leif Mannerström, Christer Lingström och Mathias Dahlgren. Se lista nedan.

Tidigare mottagare av utmärkelsen Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning

  • 2006: Leif Mannerström, Göteborg
  • 2007: Christer Lingström, Stockholm
  • 2008: Karin Fransson, Borgholm
  • 2009: Fredrik Eriksson, Stockholm
  • 2010: Mathias Dahlgren, Stockholm
  • 2011: Magnus Ek, Stockholm
  • 2012: Melker Andersson & Danyel Couet, Stockholm
  • 2013: Thomas Drejing, Dalby

För mig personligen har Stefano Catenacci betytt oerhört för min gastronomiska resa under 18 år. Stefano Catenacci har alltid varit en förebild & jag visste redan som 20-åring att det var av dom bästa jag vill lära mig. Det var därför en ära och en livslång erfarenhet att få göra min egen kökspraktik under tre månader på Operkällarens kök under Stefano Catenaccis ledning. Det var stenhårt & jag förlorade 10kg under praktiken men vann en livslång kärlek till mat & gastronomi! Jag är evigt tacksam.

Ett stort grattis till Stefano Catenacci!

/JM