applenI min barndom var det festligaste man kunde dricka en cider. Nästan som vuxendricka men inte riktigt. Mamma köpte cider på ica med något drömskt i blicken och den bubblande drycken bjöd på en sötsliskig & syntetisk smak av äpple.

När man blev äldre fick man dricka cider på krogen, det vill säga tjejerna drack cider och killarna drack öl. Cider blev plötsligt en tjej-dricka.

Systembolaget bjöd på både skogsbärssmak & kaktuscider, den ena sötare än den andra. Nu var ju inte jag en tjej som gillade det allt för söta i flytande form utan jag var en sådan tjej som älskade campari & jos så cidern fick snällt stå kvar på hyllan.

dupont-jus-petillant-md

När jag senare gjorde min kökspraktik på Operakällaren hade vi en astrakancidersås till svensk vildand (Svensk vildand på två sätt: Bröstet på en ragu av små vita bönor & astrakancidersås samt liten vårrulle med färs gjord på låret) och äntligen hade jag hittat en cider för mig! En halvtorr kompis som både passade i maten och i glaset.

På senare tid har det kommit fler cidersorter på marknaden som äntligen påminner mig om sol & nyskördade äpplen. Cidern håller äntligen på att få upprättelse efter de trista syntetcidersmakerna på plastflaska och sötslisket som tappas på krogen.

720268Två härliga cidersorter som är smått fantastiska och helt alkoholfria är Gastronomigruppens Äppelmust som nu finns på systembolaget för mellan 36-38 kronor och som även har inslag av honung, kanel & ingefära och Jus de Pomme Pétillant från Domaine Dupont från Frankrike (www.calvados-dupont.com). Just Jus de Pomme Pétillant skulle jag kunna dricka 7 dagar i veckan och är något som borde ligga i var mans kyl för servering till alla festchaufförer & gravida gäster. Att flaskan dessutom är ursnygg är bara ett plus i kanten! Något svårare att få tag på dock. Det bästa med en riktigt bra cider är att den passar till nästan allt och alla kan dricka den. Dagens cidersorter är lika omsorgsfullt producerade som vin och bjuder på lika mycket upplevelse i doft och smak som våra viner!

Leve cidern!

/Johanna-Magdalena

 


Dryckestips

Gastronomigruppens äppelmust & Jus de Pomme!

Äppelmust Ingrid Marie (91701), Sverige

Producent: Gastronomigruppen

Pris: 38kr