IMG_1899MapChampagneaSmaka på ordet – champagne, bara ordet klingar magiskt och det finns så klart bara ett champagne och det är champagnedistriktet Champagne i Frankrike, allt annat bubbel som produceras utanför detta distrikt är kort och gott mousserande vin, inte champagne! Mousserande vin från Frankrike men inte just från distriktet champagne kallas Crémant, i Spanien kallas det Cava och i Sydafrika Cap Classique. Kärt barn har många namn och det är lätt att gå vilse i bubbeldjungeln men kan man tyda lite av vad som står på flaskorna blir det lite lättare.

Till champagne används tre druvor – Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay och hittar du en flaska med texten ”Blanc de Blancs” betyder detta att flaskan består av 100% chardonnay, står det däremot ”Blanc de Noirs” betyder det att flaskan du håller i enbart är producerad av blå druvor. Andra saker som kan vara bra att känna till är att NV (Non Vintage) betyder utan årgång, utan en blandning av olika årgångar, Vintage betyder 100% av den årgången och Cuveé Prestige betyder att du håller i en flaska bubbel med en blandning av det bästa från just det Champagnehuset!

_MG_1983

Pommery Cuvée Louise

Älskade champagne, vi är många som älskar denna underbara dryck – detta livselixir och Sverige hamnade på 10:e plats förra året över världens största champagnemarknader och ca 2,5 miljoner fransk champagne levererades faktiskt hit. En ganska mäktig siffra då Sverige befolkningsmässigt är rätt få i jämförelse med många andra länder. Själv blir jag lycklig av bubbel och mår aldrig så bra som efter oanständiga mängder av denna dryck!

Champagnehusen är många och de stora giganterna dominerar men även de små och lite mindre kända champagnehusen kan leverera både intressanta och lockande drycker värda att prova med både mycket personlighet och terroir och för den intresserade kan man ägna en livstid åt att fördjupa sig i just denna dryck.

IMG_1905

Rosé Wintertime Blanc de Noirs

Men precis som i allt annat blåser trendar över champagne och just nu kan man se en trend i extra brut, det vill säga ultratorra champagner och roséchampagne, en annan trend är att dricka champagne till ost där syran i vinet möter sältan i osten och även kombinationen champagne och asiatisk mat. Sältan och det feta i ostar tar nämligen udden av syran i vinet och syran tar även udden av det heta i maten och integreras vilket kan vara en förklaring till att många provar just dessa kombinationer ihop.

_MG_2037

Björnstierne Antonson, Matthias Collard Brand Ambassador for Pommery och jag i livlig diskussion

IMG_1882

Richard Juhlin, Matthias Collard, Tord Magnusson

I torsdags var vi på Richard Juhlin Champagne Club, Pommery Pop-up Champagnebar på Cafe´Egoiste med Pommerys nya importör Gullberg by Stockwine. En härlig och avslappnad tillställning där man fick möjlighet att avnjuta fem olika cuveér och champangetapas med sommelier Björnstierne Antonson som berättade om kvällens champagner och fyllde våra glas i riklig mängd.

Björnstierne Antonson är utbildad i Grythyttan och svensk mästare i sommelier 2003 och som jobbat både på Vinkällare Grappe, Fredsgatan 12, Vassa Eggen & Vinbaren på Gondolen. Idag driver han som Creative head sommelier Richard Juhlin Champagne Club där man som medlem har tillgång till en ofantlig mängd viner, för närvarande 8485 stycken.

IMG_2069

Kvällens champagner:

Pommery Brut Royal (7590) 359:-, en god torr krispig standardchampagne.

• Pommery Rosé Wintertime Blanc de Noirs (7704) 399:-, ett bubbel på uppgång som saluförs endast under vinterhalvåret.

Pommery Brut Grand Cru Millésimé 2005 (76327) 749:-, full av mogen smak och karaktär som dracks på bröllopet mellan prinsessan Victoria & prins Daniel.

Pommery Cuvée Louise 2002, (774101) 949:-, en stilig elegant prestigechampagne med mjuka toner och integrerad frukt & brödighet, oerhört lättdrucken och svår att inte tycka om.

 

/ Skål! Johanna-Magdalena