Över den lilla kvarterskrogen där jag jobbade på som ung bor min gamla svärfar. En fantastisk våning med trägolv, dubbeldörrar, högt i tak och konst på väggarna.

Det var min första middag i deras hem och min svärfar visade sig vara en man med pondus – han ägde varje rum han beträdde. En sådan man som rökte för mycket och levde sitt liv i kostym och Birkenstock. Men framförallt älskade han viner, goda viner. En njutningens man – han introducerade Chablis i mitt liv. Ett Chablisvin är ett sådant vin som får hjärtat att sjunga & munnen att le!

Ska jag vara ärlig minns jag faktiskt inget av maten den där kvällen, bara vinet, det trevliga sällskapet och dukningen. Bordet i matsalen var underbart dukat med udda porslin och olika sorter av vinglas på varje kuvert. Salladen låg inbjudande och vacker på ett lerfat i stället för i en skål.

tallrik2Det visade sig att min svärfars hustru älskade att fynda udda porslin på gårdsloppisar – inte för att de inte hade råd med annat utan för att hon älskade det udda & vackra.

Jag vet att jag njöt av både vinet och dukningen den där kvällen och även om en sådan här dukning tar lite av fokus från maten är det ett supercharmigt och familjärt sätt att duka på. Det skapar samtalsämne & varje kuvert har sin egen historia.

Efter den dagen blev även jag biten att fynda udda porslin & vad kan vara vackrare än unika uppläggningsfat, ostkupor, kaffekoppar i porslin och glas?

Det udda är ofta vackrare än det massproducerade & likformade.

Precis som jag tycker snirkligt porslin & kaffekoppar från mormors tid påminner om sommar och kafferep i syrenbersån lika mycket sommar finner du i doften & smaken på Chablis Premier Cru Vaude Vey. Solmogen frukt, persika, päron, mandel & blommor – allt i ett glas!

Vad kan vara härligare än att mota bort en svensk kall dag i mars med en flaska buteljerad sommar? Nästan ingenting.

Skål!

/Johanna-Magdalena

Vinfaktaruta

Chablis Premier Cru Vaude Vey (74400)

Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Premier Cru

Årgång: 2010

Alkoholhalt: 12.5%

Druva: Chardonnay

Producent: J M Brocard

Nr: 74400

Pris: 209 kr