En natt med feber och en morgon med en kropp som gett upp. Att jaga drömmar tär, min kropp och viljan är så oerhört osynkade över vem som för befälet för tillfället att en daglig strid pågår om vem som ska vinna. Idag Kroppen – Viljan 1 – 0

dekNär ilskan över att inte få min vilja igenom ligger jag och funderar på dekantering, mycket annat finns inte att göra när man ligger ensam och sjuk tycker jag. Dekantering i sig är ju också ett gissel, där tid och tillfälle, årgång och erfarenhet är viktiga parametrar. Om tiden tvistar de lärda och två timmar kan vara mer optimalt än fyra, och liten tid kan vara så mycket bättre en ingen tid men för mycket tid kan istället ta död på hela kalaset och din dryck passar plötsligt bättre i vasken än i glaset. Att vara ett vin eller människa är med andra ord inte helt enkelt.

Vansinne kan tyckas då optimala tider på krogen är näst intill omöjliga att uppnå om du inte har PM även på vinet och på hemmaplan sker i varje fall enligt min erfarenhet de flesta kalas rätt spontant och rätt få har varken tiden eller erfarenheten för den delen att dekantera sina viner flera timmar i förväg om man nu inte enbart har för avsikt att avskilja sitt vin från en eventuell bottensats som fälls ut i vinet under jäsning eller fällningar efter lång lagring.

sort_mystiSka vi då strunta helt i detta bökiga moment då gemene man känner rätt få skillnader när man dekanterar enklare viner? Självklart inte! Förstår man inte processen som händer med vinet så håller de flesta ändå med om att det är rätt trevligt att någon ägnar omsorg över våra drycker och hela dekanteringsproceduren bidrar till en högre upplevelse och det är ju den vi alla eftersträvar både i livet och inom gastronomin.

Vad är det då som händer? – jo, i flaskan går vinet in som i dvala men så fort du poppar en flaska händer det magiska saker, lite som botox som fryser tiden fast omvänt. Detta magiska som händer är syre – detta livsviktiga som får oss människor att leva men i vinets värld är det obönhörliga början på slutet. Nu är såklart inte syre enbart katastrof för ditt vin men det öppnar upp ett högst tillfälligt fönster till en flyktig värld där guld förvandlas till vinäger rätt snabbt. Är du snabb och uppmärksam kan du nå oanade upplevelser där unga viner plötsligt öppnar upp sig och vaknar, tanniner mjuknar och dofter och smaker kan få sig en rejäl uppfräschning.

Nu är detta en sanning med modifikation då vin är som människor – unika. Samma vin men från olika årgångar uppför sig med andra ord helt olika och här gäller det att prova sig fram med varsam hand. Tyvärr försvinner även de goda antioxidanterna i och med att du dekanterar och ur hälsoperspektiv kan vi direkt sätta dekantering på minuslistan. Även riktigt gamla viner ska dekanteras med försiktighet då fräschheten bevaras bättre vid enbart öppning och inte dekantering.

teoriSlutsatsen i det hela är att dekantering gör skillnad för ditt vin hur som helst och hur du uppskattar just den skillnaden är högst personlig. Experter och sommelierer kan ge dig vägledning och råd men det är ändå din egen smak som är den viktiga i alla lägen!

Själv tänker jag jaga vidare på upplevelser av viner som får blodet att rusa & hjärtat att sjunga!

Trevlig dekanterings-lördag vänner!

 

/Johanna-Magdalena