I fredags smällde det & finalen av ÅK -14 gick av stapeln!

ff3

Fruktansvärt roligt & något vi matnördar, gastronomifantaster & foodies längtat efter i flera månader!

Melodifestivalen & Oscarsgalan intresserar mig inte det minsta men nämn en kocktävling och du har mitt fulla fokus – och visst är det ok att få vara lite galen när det kommer till mat & vin, det är ju så härligt och något man gärna delar med sig till andra av.

Så bar det då av till Stockholm Waterfront som ligger i hjärtat av Stockholm som gastronomin i mitt & inte bara trängdes jury, publik och koncentrerade kockfinalister utan samtidigt som så ofta på sådana här tillställningar utbryter det även ett stort kramkalas då vänner, gamla kollegier och nya kontakter knyts. För visst är det väll roligt att få möta andra som en själv jublar över den perfekt marmorerade köttbiten och som får gråten i halsen av ett vackert upplägg på en tallrik och som hellre fotar nyfångad färsk fisk än sin egen familj?

Under 5 ½ timme skulle finalisterna skapa två varmrätter, den första av svensk anka och den andra av skrei och handplockade pilgrimsmusslor och Filip Fastén från Restaurang Franzén knep hem hela kalaset med en enastående presentation, ett enormt lugn och tranchering inför juryn!

Juryns motivering löd:

Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker & egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi”

Ett stort grattis till Filip som fick ta emot guldmedaljen av H.K.H Prins Carl Philip, folkets jubel och som kommer ha ett oerhört spännande år framför sig!

6

Filips Fasténs ankrätt bestod av: helstekt anka, kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistaschnötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.

fasten

Filips Fasténs fiskrätt bestod av: skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, matcha.te och syrade endiver.

Filip – en värdig vinnare!

/Johanna-Magdalena