Läste en artikel ur Världens viner om att svensk husman gillar amarone och jag funderade på om amarone gillar svensk husman lika mycket? Och visst funkar det!
Jag gillar amarone & jag gillar köttbullar med mos – tillsammans! Goda hemrullade köttbullar kryddade med nymald peppar, lök, grädde & färsk timjan, potatispuré som smälter i munnen & rårörda lingon.
Varför inte? Min vän älskar rödpang & Marabou Polka. Det funkar för henne, jag tror man måste våga prova mer oväntade kombinationer! Vissa viner behöver ju till och med smak-kompisar för att komma till sin rätt.
Du kan tillexempel servera din husman med glaserade rotsaker, blanda parmesan i din potatispuré och servera kantarellsås istället för gräddsås. Ska man nu servera en amarone till husman tycker jag man ska laga maten med lite mer kärlek än vanligt, dvs välj svenskt nymalt kött med hög kötthalt till dina köttbullar.
Vi svenskar dricker mest amaroneviner i världen och det kan man ju förstå – att dricka amaroneviner är lite som att dö och komma till himmelen! Mustiga och stora serveras dom ofta till lite mer kraftigare kötträtter men sältan från köttbullarna funkar fint, eldigheten i vinet bryter ner fettet i maten (grädden) och fruktigheten från vinet gifter sig fint rotfrukter och potatis.
Glöm inte bort att det är du som ska dricka och äta, det som funkar för dig är rätt och inte det som står i regelboken.
Dryckestips
Ursprung: Venetien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella
Årgång: 2008
Alkoholhalt: 15%
Druva: 70% Corvina, 25% rodinella, 5% molinara
Producent: Masi
Dryckes.nr: 2345
Pris: 275kr
(servera gärna med potatispure & rårörda lingon.)
Ingredienser
- 500 g köttfärs
- 1⁄2 dl ströbröd
- 1 dl grädde
- 2 msk finhackad lök
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Färsk timjan & en skvätt kalvfond.