779857

Albariño är en grön druva som odlas främst i Spanien och Portugal. I vindistriktet Rias Baixas DO i Spanien produceras de flesta albarino-vinerna som går på export och distriktet skapades 1985 speciellt för druvan. Det här har blivit en riktig kändisdruva som tidigare varit rätt okänd men som uppskattas mer & mer världen över.

Druvan ger angenäma, torra & friska viner med toner av persika, mango och tropiska frukter och man tror att druvan har sitt ursprung från rieslingdruvan som munkarna tros ha fört med sig hit redan på 800-talet.

Själv gillar jag druvan oavsett ursprung som är oerhört charmig och karaktärsegen och som ger lättdruckna viner med pärlande, uppfriskande syra & massor av frukt!

Ett tips är Follas Nova Albariño 2012 från Bodegas Arousana/Paco & Lola (2933) för 119:-, en första doft i glaset och du möts av en kavalkad av exotisk mango, persika & päron medan munnen får möta mineralspänstig frukt med en väl balanserad syra som är som att dricka vuxenvariant av sockerdricka i barndomen – ett bekymmerslöst nöje som i varje fall påminner mig om sommarlov och kolsyra i näsan!

Nu är vi vuxna så nu gäller egenstyrd semester till valfri plats i solen året runt men den här glimmar bra i det svenska vintermörkret och passar utmärkt både till het mat som skaldjur.

Väl värd att dricka flera gånger!

Skål!/JM

Vill du läsa mer, besök Tryffelsvinet